První český operátor spustil volání v letadle

Praha - Telefónica O2 nabídla svým zákazníkům telefonování z paluby letadel vybraných leteckých společností. Službu ale chystá i konkurence. Zákazníci Telefóniky budou moci volat palubě vybraných letů společností Air France a Emirates. Minuta hovoru bude stát přes 50 korun, zprávu půjde poslat za 11 korun.

V brzké době plánují technologie spustit také například British Midland, TAP Portugal, Shenzhen Airlines, Ryanair, Royal Jordanian Airlines či Jazeera Airways. ČSA zatím tuto možnost nenabízí.

Podobnou službu chtějí nabídnout i konkurenční operátoři. „Zákazníci T-Mobile zatím na palubách letadel volat nemohou, ale se společností OnAir, jež službu provozuje, intenzivně jednáme. Rádi bychom možnost volat na palubě některého ze světových přepravců nabídli v nejbližších měsících,“ řekla mluvčí T-Mobile Martina Kemrová. Podle mluvčího Vodafonu Filipa Hrubého jsou s tímto typem roamingu spojena složitá vyjednávání mezi operátory, která musí firma koordinovat na úrovni celé skupiny Vodafone.

Zákazníci Telefóniky za telefonát při letu zaplatí 65,45 Kč za minutu, příchozí hovor je pak vyjde na 53,55 Kč. Za 11,78 Kč mohou posílat SMS zprávy.