Slovenská cesta k euru je volná, český schodek už není problém

Praha/Brusel - Ministři financí zemí Evropské unie na dnešní schůzce v Lucemburku jednomyslně podpořili žádost Slovenska o vstup do eurozóny k 1. lednu 2009. Přestože slovenská koruna v nedávné době dvakrát revalvovala, naposledy o 15 procent, její stabilita ohrožená není. Rada EU také ukončila proceduru nadměrného schodku s Českou republikou a Slovenskem.

„Slovensko prošlo v minulých letech velmi působivým procesem přibližování. Jsme šťastni, že Slovensko 1. ledna vstupuje do eurozóny,“ gratuloval lucemburský premiér Jean-Claude Juncker. Definitivní souhlas pro vstup do eurozóny ale Slováci mohou obdržet až na červencovém zasedání ministrů financí. Tam by také unie měla schválit potřebné prováděcí předpisy a stanovit finální výměnný kurz, za nějž si budou občané měnit slovenské koruny za eura.

Premiér Fico by při stanovení konečného kurzu rád slovenskou korunu ještě jednou posílil. Revalvace měny může nahrávat spekulantům. „Ti, kteří nakoupili slovenskou korunu, nyní zbohatli o 15 procent,“ upozorňuje ekonom ČSOB Tomáš Sedláček.

Jednání rady předcházel překvapivý návrh německých europoslanců na odložení přijetí Slovenska do eurozóny o rok. Poslancům se nelíbilo, že slovenská koruna jako jediná v průběhu finální přístupové fáze revalvovala dvakrát. Tomáš Sedláček to však za signál nestability nepovažoval. „Slovensko si tím jen udělalo jakýsi “polštář„ pro budoucí zvýšení inflace,“ vysvětluje.

Zavést euro se slovenská vláda chystá během 16 dní nového roku, kdy bude pokračovat společný oběh koruny a eura. I poté však zřejmě budou v obchodech dvojí ceny. Názor Slováků na euro se lepší, především mezi staršími lidmi však stále převládá strach ze zdražování. Ficova vláda proto plánuje zavést cenové kontroly.

Dnešní zasedání ministrů financí bylo významné i pro Českou republiku. Rada s ní ukončila proceduru nadměrného schodku, stejně jako se Slovenskem, Portugalskem a Itálií. „Procedura je ukončena o rok dříve, což je velmi dobrá vizitka pro české ekonomické reformy,“ podotýká náměstek ministra financí Tomáš Zídek.

Schodek klesl pod požadovanou hranici tří procent HDP v roce 2006, kdy činil 2,7 procenta HDP. O rok později klesl až na 1,6 procenta HDP, letos mohl dosahovat 1,4 procenta. Formální konec problémů se schodkem je pro ČR důležitý zejména s výhledem na přijetí eura, které se chystá zřejmě mezi lety 2013 až 2015.