Zdražování benzinu a nafty se zastavilo

Praha - Ceny klasických pohonných hmot přestaly v uplynulém týdnu růst. Nafta zlevnila o tři haléře na 35,32 koruny za litr. Nejprodávanější benzin Natural 95 si zachoval úroveň z minulého týdne a prodává se za 32,92 koruny za litr. Naopak zdražovat začal zkapalněný plyn LPG. Motoristé za něj zaplatí o 11 haléřů více, v průměru tedy 16,11 koruny za litr.

„Cena nafty i cena benzinu v současnosti stagnují kvůli tomu, že čerpací stanice vyčkávají na další vývoj na trhu s ropou a nechtějí předčasně přistoupit k žádnému výraznějšímu pohybu cen,“ nastínil důvody současného vývoje analytik společnosti Colosseum Petr Čermák.

Ceny ropy v posledních týdnech značně kolísají. Růst ke 140 dolarům občas střídá mírný pokles. Ve čtvrtek ropa zlevňovala. Barel americké lehké ropy West Texas Intermediate (WTI) se prodával za 132,50 dolarů, oproti předchozímu dni téměř o 4 dolary levněji.

Vzhledem k tomu, že i přes současný mírný pokles zůstává ropa blízko historických maxim, neočekávají analytici výraznější zpomalení růstu cen benzinu. Předpokládají ale, že by se litr neměl v létě prodávat za více než 35 korun za litr.