EU prošetří americké subvence na bionaftu

Brusel - Evropská unie dnes otevřela nový transatlantický obchodní spor se Spojenými státy. Na mušku si tentokrát vzala bionaftu. USA ji údajně nepřiměřeně subvencují. Evropská komise proto dnes oznámila, že systém amerických dotací na bionaftu prošetří.

Brusel tím vyhověl stížnosti evropských producentů bionafty, kteří v dubnu požádali komisi o uvalení sankčních cel na bionaftu z USA. Evropské lobby European Biodiesel Board se nelíbí, že američtí konkurenti dostávají subvence, které jim údajně umožňuji prodávat pod cenou, což pak poškozuje odvětví výroby paliv ze zemědělských plodin v Evropě. Lobbisté proto žádají, aby sankce byly uvaleny co nejdříve.

Dovoz americké bionafty do EU roste raketovým tempem. Zatímco v roce 2005 dorazilo do evropských přístavů z USA dohromady 7 tisíc tun bionafty, v loňském roce už to byl zhruba milion tun.

Americké odvětví bionafty krok EU odsoudilo a označilo jej za „protekcionistický trik“. Američtí producenti popírají, že jejich dovozy způsobují evropským konkurentům problémy a poukazují spíše na daně na bionaftu v Německu a rostoucí ceny surovin. Naznačili také, že budou požadovat odvetné kroky proti obchodním bariérám EU, například proti specifikacím paliv, které jsou vůči dovozům diskriminační.

Evropská komise má nyní až devět měsíců na rozhodnutí, zda americké dovozy mají být postiženy prozatímními sankčními cly na šest měsíců. Po dalším půlroce je komise může zavést definitivně, obvykle se to dělá na pět let. Jakýkoliv návrh komise na uvalení cel však musí schválit členské státy.

EU si dala za cíl zvýšit podíl biopaliv v dopravě do roku 2020 na deset procent. Podle představitelů unie to ale bude vyžadovat značný objem dovozu.