Komunisté chtějí opět rozdělovat novomanželské půjčky

Praha - KSČM chce oživit schéma novomanželských půjček, které byly populárním zdrojem příjmu pro mladé rodiny v dobách komunismu. Až 500 tisíc korun chtějí nabídnout mladým manželským párům do třiceti let. Získat by je ale mohli i svobodné matky či otcové. Návrh zřejmě najde podporu i v řadách opozice.

Mladé rodiny by mohly podle komunistů dostat od státu půjčku 400 tisíc korun na pořízení vlastního bydlení a dalších 100 tisíc korun na vybavení bytu. První částka by se úročila tříprocentní sazbou, druhá šesti procenty. Pří narození dítěte by se půjčená suma automaticky zmenšila o 10 tisíc korun, každé další dítě by ji stlačilo o 15 tisíc Kč.

Návrh počítá s tím, že by půjčka nebyla určená pro všechny novomanžele. „Zákon předpokládá věkový limit třiceti let obou partnerů, předpokládá také, že budou oba pracovat,“ prozradila hlavní překladatelka zákona poslankyně Zuzana Bebarová-Rujbrová (KSČM). Doplnila ale, že na peníze od státu dosáhnou také studenti, budou ale muset při studiu pracovat a mít příjem, který měsíčně nepřesáhne čtyřnásobek životního minima (asi 19 tisíc korun).

Zákon by mohla podpořit ČSSD i opozice

Sociální demokraté připustili, že by zákon mohli ve schvalovacím procesu podporovat. „Je škoda, že komunisti nepřišli už při přípravě zákona, mohli jsme na tom nějakým způsobem participovat,“ řekl stínový ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach (ČSSD).

Záměr se zamlouvá také zeleným. Chtěli by ho dokonce rozšířit tak, aby měly možnost získat půjčku i nesezdané páry. Lidovci své stanovisko vysloví až po předložení návrhu.

ODS se zákon nelíbí

Zásadně proti jsou občanští demokraté. Považují, ho za krok zpět. Navíc je podle nich založen na mylném předpokladu spojení peněz s vyšší porodností. Některé otázky v něm ale také nejsou dořešeny. Podle poslance Davida Kafky (ODS) je jednou z nich například problematika řešení případů, kdy by rodina nemohla z důvodů finanční tísně půjčené peníze splácet.

Vláda se bude návrhem zabývat na některém z nejbližších zasedání. Do Poslanecké sněmovny by se mohl zákon dostat na podzim. Pokud by celým schvalovacím procesem prošel, začal by platit dnem, kdy by stát určil banky, které mají právo tento typ půjček poskytovat.