Vláda chce příští rok hospodařit se schodkem 38 miliard

Praha - V roce 2009 by měl stát hospodařit se schodkem ve výši 38,1 miliardy korun. Návrh předložený ministerstvem financí schválila vláda na dnešním jednání. Celkové výdaje rozpočtu by měly podle ministra financí Miroslava Kalouska (KDU-ČSL) dosáhnout 1,053 bilionu korun.

Více než osmatřicetimiliardový schodek veřejných financí by představoval zhruba 1,5 procenta hrubého domácího produktu (HDP). Stejného poměru k HDP by měl podle ministrů dosáhnout rozpočtový deficit v roce 2010, o další rok později by to pak mělo být 1,2 procenta.

Vláda bude muset v příštím roce pokrýt kvůli vysoké inflaci i výdaje, které neočekávala. Například půjde o důchody nebo platy ve školství. Celkem to bude 26 miliard korun, které se podařilo úsporami pokrýt, a nezvýšit tak rozpočtové výdaje.

Kalousek rovněž řekl, že letošní schodek bude nižší než původně schválených 71 miliard. Lépe než plánoval, hospodařil stát už v loňském roce. Veřejné finance byly tehdy v minusu 66,4 miliardy - o 24,9 miliardy méně, než bylo schváleno.

Sobotka: Návrh rozpočtu potvrzuje neúspěšné reformy vlády 

Podle stínového ministra financí Bohuslava Sobotky je vládní návrh státního rozpočtu potvrzením, že reformy koaličního kabinetu premiéra Mirka Topolánka jsou neúspěšné. V současné podobě by podle něj sociální demokracie rozpočet nepodpořila. Ani další opoziční strana KSČM nepředpokládá, že by její poslanci pro tento návrh hlasovali. „Ačkoli vláda tvrdila, že takzvaná reforma veřejných rozpočtů přinese konec zadlužování státu, svým dnešním rozhodnutím zcela rezignovala na další pokles deficitu veřejných rozpočtů do roku 2010,“ řekl Sobotka. Podle něj vláda nebude schopna snížit deficit pod 1,5 až 1,6 HDP.

První místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka v Otázkách Václava Moravce
Zdroj: ČT24