Francouzští autodopravci opět blokovali silnice

Paříž - Francouzští autodopravci podruhé během dvou týdnů zablokovali hlavní tahy, aby upozornili na problémy spojené se zdražováním ropy a pohonných hmot. Dopravu komplikovali na silnicích a dálnicích v okolí mnoha velkých měst. Protesty měly formu zpomalování dopravy, blokování jízdních pruhů a vytváření bariér propouštějících jen osobní vozy. Na silnicích se vytvořily mnohakilometrové kolony.

„Operace hlemýžď“ proběhla na řadě příjezdů k Paříži. Během dneška se měly kamiony protestujících řidičů postupně přiblížit k okruhu kolem města. Jižně od Lille dopravci blokovali dálnice A1 směrem na Paříž, bariéry jsou také kolem Bordeaux. Podobné zprávy přicházely také z Lyonu, Nancy nebo Nice.

K akci, která je již druhou v pořadí během posledních dvou týdnů, vyzvala Národní federace silničních přepravců a připojily se k ní i syndikát malých přepravců Unostra a odborová komora stěhováků. Kromě snížení daně z pohonných hmot žádají, aby se dál nezvyšovaly silniční poplatky a aby se snížily podnikatelské dávky.

Podle šéfa jedné z francouzských dopravních firem VIR Gérarda Dojena je situace v dopravě velmi vážná. Od začátku roku stoupla cena motorové nafty o 17 procent a silniční poplatky za tři roky o 25 procent. Od začátku roku na to již prý krachem doplatilo 580 jeho kolegů.

O krizi, která vyvolává protesty a blokády po celé Evropě, jednali minulý týden v Bruselu dopravci sdružení v Mezinárodní silniční unii (IRU). Výsledkem schůzky bylo vytvoření společného postupu proti likvidačnímu zdražování pohonných hmot. Evropští autodopravci budou prosazovat zavedení jednotné daně na pohonné hmoty pro všechny druhy dopravy. Její spodní hranice by navíc měla ležet na výrazně nižší úrovni než dnes. Společný požadavek chtějí předložit národním vládám.

Protesty dopravců
Zdroj: ČT24