ČR je nejhorší v přejímání norem EU pro vnitřní trh

Brusel - V přejímání unijních norem pro vnitřní trh zabírá Česko stále poslední příčku ze všech 27 zemí EU. Tato informace vyplývá z nového žebříčku, který dnes zveřejnil eurokomisař Charlie McCreevy. Zcela jinde figurují Slováci - získali druhé místo hned za pomyslnými šampiony v přebírání unijních pravidel pro tuto oblast - Bulhary.

Eurokomisař ale zdůraznil, že se Česko v poslední době výrazně zlepšilo: „ČR se před jejich předsednictvím, které se uskuteční příští rok, zlepšila o 0,9 procenta… Je to velmi povzbudivé.“ Česko zatím nepřevedlo 2,5 procenta pravidel.

Kromě České republiky, která prozatím nepřevedla 42 z 1687 norem, má největší problémy v převádění unijních pravidel pro vnitřní trh Portugalsko (32 norem) či Polsko (31). Bulharsko převedlo už vše a Slovensku chybí pouhých šest položek.

Členské státy si podle výsledků obecně vedou v tomto směru dobře. Většina zemí (18 z 27) totiž je na či pod hranicí jednoho procenta, které by měly země dosáhnout do roku 2009, jak se unie před časem dohodla.

Převedení norem ve stanoveném čase je však jen jednou stránkou věci. Další a neméně důležitou je to, zda se unijní pravidla do národní legislativy převedou správně. Právě na to se hodlá komise v budoucnu podle McCreevyho víc zaměřovat.

V tomto směru má největší problémy Itálie. Komise proti ní vede právní kroky ve 127 případech. Nejméně, tedy devět případů, se týká Rumunska. Česko s 31 případy je v lepším průměru. Proti Slovensku komise vede pět právních procedur pro porušení unijního práva v oblasti vnitřního trhu, což je páté nejmenší číslo v „sedmadvacítce“.