Americké akcie výrazně oslabily

New York - Ve čtvrtek podstatně oslabily americké akcie, když zpráva o dalším snížení prodeje domů v USA přiměla investory k vybírání peněz, které získali během předchozího růstu finančních titulů. Další růst cen ropy navíc posílil obavy ohledně dalšího vývoje ekonomiky.

Dow Jonesův index se snížil o 2,43 procenta na 11.349,28 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 klesl o 2,31 procenta na 1252,54 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite o 1,97 procenta na 2280,11 bodu, napsala agentura Reuters.

Akcie hypotečních agentur Fannie Mae a Freddie Mac se propadly o více než 18 procent poté, co Sněmovna reprezentantů schválila plán na pomoc těmto dvěma podnikům. Dolů zamířily i další finanční tituly, například Citigroup a Goldman Sachs Group.

Automobilka Ford klesla o více než 15 procent kvůli zprávě o tom, že ve druhém čtvrtletí prodělala 8,7 miliardy dolarů. Firma se podobně jako konkurenti potýká s poklesem poptávky po velkých dodávkách a sportovně-užitkových vozech v Severní Americe.

Na devizovém trhu dolar posílil vůči euru poté, co série nepříznivých údajů o ekonomice eurozóny zmírnila očekávání, že Evropská centrální banka přikročí ke zvýšení úrokových sazeb. V závěru obchodování euro vůči dolaru kleslo o 0,1 procenta na 1,5672 USD. Předtím se propadlo až na 1,5637 USD, tedy na nejnižší úroveň za více než dva týdny.