Ministerstvo zemědělství má prý hospodaření Lesů ČR pod kontrolou

Praha - Ministerstvo zemědělství (MZe) tvrdí, že má pod kontrolou nakládání s penězi státního podniku Lesy ČR (LČR). Reagovalo tak na čtvrteční informace České televize o až stamilionových částkách, které LČR ukládají do soukromých fondů. Takové operace se státními penězi přitom podle odborníků mohou být rizikové.

Stamilionové částky z Lesů ČR odcházejí na účty soukromých fondů, které pak mohou s majetkem státu volně nakládat na finančních trzích. Operace, které Lesy ČR provádějí, připomínají nedávný případ bývalé České konsolidační agentury. Z jejího účtu bylo odesláno půl miliardy korun, ze Švýcarska se ale nakonec po dlouhých tahanicích vrátilo o sto milionů méně.

„Ministerstvo zemědělství kontroluje a schvaluje nakládání s disponibilními prostředky LČR v rámci schvalování účetní závěrky, z níž jsou veškeré tyto operace patrné,“ řekl dnes mluvčí MZe Petr Vorlíček. Ministr zemědělství Petr Gandalovič (ODS) se podle něj navíc před několika týdny rozhodl posílit kontrolu účetnictví státního podniku.

MZe dnes kvůli investicím LČR do soukromých fondů kritizoval předseda poslanců ČSSD a stínový ministr zemědělství Michal Hašek. LČR by podle něj měly o podobných operacích nejen informovat dozorčí radu a ministerstvo, ale také vypsat výběrové řízení. Hašek také vyzval Gandaloviče, aby písemnou zprávu o prověření celé kauzy předložil zemědělskému výboru sněmovny.