Investice do nemovitostí se propadly o 68 procent

Praha - Investice na českém realitním trhu se v letošním prvním pololetí propadly ve srovnání se stejným obdobím loni o 68 procent na 509,5 milionu eur, tedy asi 12,4 miliardy korun. Vyplývá to ze studie mezinárodní poradenské společnosti CB Richard Ellis. Za poklesem investic je podle ní zvyšování stavebních nákladů a přiškrcení úvěrů ze strany bank v souvislosti se  světovou finanční krizí.

Největší propad prý zaznamenaly investice do průmyslových nemovitostí. Za letošních prvních šest měsíců se na průmyslovém trhu uskutečnila podle společnosti jediná transakce v hodnotě 4,5 milionu eur (asi 110 milionů korun).

Trh s kancelářemi, který je údajně na poli investic do nemovitostí stále dominantním sektorem, se meziročně propadl o více než 42 procent na 354 milionů eur (zhruba 8,6 miliardy korun).

Téměř 70 procent všech investičních obchodů se uskutečnilo v Praze. Zahraniční investoři se na celkovém objemu investic v České republice podíleli z 94 procent, nejaktivnější byly společnosti z Německa a Slovenska.

Ztížený přístup k bankovním úvěrům a zvyšující se stavební náklady tlačí podle odborníků z CB Richard Ellis na výnosnost nemovitostí. To prý vedlo ke zpomalení procesu uzavírání obchodních smluv a k snížení jejich celkového počtu, meziročně až o polovinu.

Ve druhé půlce roku lze údajně očekávat uzavření několika významných transakcí u kancelářských budov nejvyšší třídy A.