České textilky propustily za rok 3000 lidí

Praha - Levný asijský dovoz dál drtí českou textilní výrobu. Jen od června 2007 do června letošního roku propustily tuzemské textilky na tři tisíce lidí. Zaměstnanost v odvětví se tak snížila o 6,6 procenta. Konkurovat výrobkům například z Číny nebo Vietnamu dále evropským textilkám znemožňuje sílící koruna a rychle zdražující energie. Píší to dnešní Hospodářské noviny (HN) s odvoláním na Asociaci textilního oděvního a kožedělného průmyslu (ATOK).

Česká textilní výroba, kdysi jeden z nejúspěšnějších tuzemských oborů, je v krizi. Kvůli neschopnosti cenově konkurovat levnějšímu zboží z východu se exportně orientovaný průmysl ve své tradiční podobě přežil. Šanci do budoucna mají jen ty firmy, které se tomu dokážou podřídit.

„Situace v textilním průmyslu je velice dramatická. Musíme se přizpůsobit a specializovat. To drama spočívá v rychlosti změn,“ řekl generální ředitel textilních závodů Veba a prezident ATOK Josef Novák. Zdůraznil, že desetiprocentní zdražení energií a patnáctiprocentní zhodnocení koruny, které loni česká ekonomika zažila, nedává výrobcům dostatek času k nezbytné restrukturalizaci.

Loni z trhu zmizela královéhradecká Tiba, havlíčkobrodský Pleas nebo Velveta. Na jižní Moravě se letos do problémů dostaly Tylex z Letovic a Lanatex. Výrobu zavírá textilní podnik Alfatex, který na konci září propustí všech 178 zaměstnanců. V textilním závodě Slezan ve Frýdku-Místku museli omezit výrobu ztrátových produktů a začali propouštět. Z původních 2200 zaměstnanců propustili 800, ze sedmi závodů dnes obsluhují pět.

Krizi snáz přežívají firmy, které se orientují na technický textil, nebo na speciální výrobu pro stavebnictví, zdravotnictví či automobilový průmysl. Textilní závody Juta například vyrábějí pro automobilky a stavebnictví a přitom vydělávají a rostou. Fezko, známé z minulosti jako výrobce čepic a klobouků, dnes dodává do automobilového průmyslu a také expanduje. Veba se soustřeďuje na výrobu unikátních brokátů pro africký trh.