Čína vyhlásila boj znečištění a drahé ropě

Peking - Čínským úřadům se nelíbí velké znečištění ovzduší v nejlidnatější zemi světa. Protože chce zároveň omezit i spotřebu ropy, rozhodla se zvýšit spotřební daň na velké automobily. V některých případech se od září zvýší procentní sazba daně až na dvojnásobek.

Nejvíce si připlatí zájemci o „koráby“, jejichž motor má objem nad čtyři litry. U těchto aut stoupne daň ze současných 20 procent na 40 procent. U vozů s motorem o objemu mezi třemi a čtyřmi litry se zvýší na 25 z 15 procent. Polepší si naopak majitelé malých automobilů s maximálně litrovým motorem. Pro ně se spotřební daň sníží z nynějších tří procent na jedno procento.

„Změny zredukují používání nafty a sníží znečišťování ovzduší,“ slibuje si ministerstvo financí od zvýšení daně. Analytici jsou ale skeptičtí a domnívají se, že opatření bude mít pouze malý vliv na celkový prodej automobilů v zemi, protože daně na nejprodávanější vozy s objemem motoru od jednoho do 2,5 litru zůstanou beze změny. „Tato politika je pouze symbolickým gestem ke zvýšení povědomí veřejnosti o vysokých cenách ropy,“ upozornil analytik I Jün-feng z makléřské společnosti Changjiang Securities. 

Čínský trh s automobily nyní zpomaluje. Může za to slábnoucí ekonomika a vysoké ceny pohonných hmot. V červenci se prodej aut v Číně meziročně zvýšil pouze o 6,8 procenta na 488 tisíc vozů. Zaznamenal tak nejpomalejší tempo růstu za poslední dva roky.