Šťastných vlastníků iPhonu 3G už je v Česku skoro 2500

Praha - Nový iPhone 3G jde v Česku na dračku. Chytrý telefon si koupilo už téměř 2500 lidí. Naštěstí se zatím nepotvrdily informace o tom, že je přístrojů pro český trh nedostatek. Všichni tři operátoři (T-Mobile, Vodafone a Telefónica O2), kteří přístroj začali prodávat o dnešní půlnoci, hlásí, že zásoby jsou zatím dostatečné.

Na pražské Národní třídě stálo o půlnoci před pobočkou T-Mobile 200 zákazníků, kteří si chtěli co nejdříve pořídit svůj iPhone. Podobné to bylo i před prodejnami konkurentů - Vodafonu a O2. „Musím říct, že jsme byli velmi mile překvapeni zájmem zákazníků, kteří byli ochotni přijít už úderem půlnoci,“ podtrhl v rozhovoru pro ČT24 šéf iPhone týmu společnosti T-Mobile Milan Hába.

Největší zájem byl podle operátorů o černý model s větší - 16 gigabytovou pamětí. „Převážnou většinu prodejů iPhonu po půlnoci tvořili stálí zákazníci, kteří si přišli prodloužit smlouvu, kterou u nás mají,“ popsal průměrného zájemce Hába. Hned na druhém místě se podle něj umístili zákazníci, kteří kupovali iPhone za plnou cenu.

Poprask kolem vstupu nového iPhonu byl obrovský. V Polsku se mánii pokusil absurdním způsobem vyvolat operátor Orange. Do front na iPhone 3G totiž najal brigádníky do rolí falešných zájemců.

V Česku se spekulovalo o tom, že zatímco počet zájemců o telefon jde do desetitisíců, Apple sem poslal jen několik tisíc přístrojů, a poptávka tak nemůže být v žádném případě uspokojena. Zatím ale mají všichni čeští operátoři telefonů dostatek.

Odborníci odhadují, že by se v Česku mohlo do konce letošního roku prodat více než 50 tisíc iPhonů. Po ochabnutí počátečního zájmu přijde druhá silná vlna nákupů zřejmě před Vánoci, kdy se iPhone 3G stane vyhledávaným dárkem.

Lidé čekají před prodejnou Telefónicy O2 na zahájení prodeje iPhonu 3G.
Zdroj: ČT24