Na byt v Praze se průměrně spoří 15 let

Praha – Aby si mohl Čech koupit byt v hlavním městě, průměrně si na něj vydělá za 15 let. Oproti tomu Němci v Berlíně to trvá jen 3 roky. Srovnání přinesly realitní kancelář RE/MAX a poradenská společnost King Sturge. Mezi evropskými zeměmi se pohybuje průměr okolo 9 let. Kancelářské prostory jsou nejdražší v Londýně, Praha stále patří do evropského podprůměru, i proto Prahu hypoteční krize netíží, poptávka po kancelářích v české metropoli je stále silná.

Na koruny přepočtený průměrný měsíční výdělek Němce činí 78 tisíc. Kdyby tedy vše, co vydělá, chtěl a mohl utratit za byt o výměře 70 metrů, koupí si jej za tři roky. Nejvíc se při shánění peněz na byt musí uskrovnit Češi, Poláci a Slováci.

Na nízkých cenách ve vítězném městě srovnání se podle agentury King Sturge podílí to, že Berlíňané dávají přednost nájemnímu bydlení a město slouží hlavně jako administrativní centrum, kdežto obchodní srdce Německa tepe v Mnichově, Frankfurtu nad Mohanem a Hamburku.

Ceny na nemovitostním trhu v zemích Visegrádu oproti Západu rostou. Ten západní skomírá pod tíhou hypoteční krize, ceny padají dolů. A projevuje se to i na trhu s kancelářskými prostory. Přesto zde Praha patří stále do podprůměru, nicméně zájem o ni je silný. Nájemné v centru metropole se za letošní první pololetí zvýšilo o pět procent.

„Hypoteční a úvěrovou krizí byly nejvíce postiženy země Velká Británie, Irsko a Španělsko, kde došlo k výraznému propadu cen nemovitostí a k dramatickému snížení počtů realitních transakcí, včetně prodejů a pronájmů kanceláří,“ uvedli analytici King Sturge.

Již tradičně platí nájemci za kanceláře nejvíce v Londýně. Stojí je tam měsíčně až 125 eur za metr čtvereční. Ze středoevropských metropolí se v žebříčku nejdražších měst umístila nejvýše Varšava (34 eur). V Praze se za čtvereční metr moderních kanceláří platí v průměru 21 eur.