České firmy se propouštět nechystají, říká průzkum

Praha - Celkem 96 procent tuzemských zaměstnavatelů odpovědělo v průzkumu pro studii Manpower Index Trhu Práce, že pro nadcházející tři měsíce nechystají žádné změny v počtu svých zaměstnanců. Dvě procenta z nich chtějí přijímat další pracovníky a ještě méně, pouhé jedno procento, naopak hodlá propouštět. Zbylé procento zaměstnavatelů své záměry neuvedlo.

Výsledný čistý index trhu práce pro Česko pro čtvrté čtvrtletí činí plus jedno procento a snížil se tak o dva procentní body. „Zdá se, že zaměstnavatelé v ČR budou vyčkávat, než naplánují přijímání nových zaměstnanců. Náborový optimismus zaměstnavatelů v příštích třech měsících by se dal asi nejlépe označit jako utlumený,“ řekla generální ředitelka Manpower ČR Jaroslava Rezlerová.

Největší poptávku po pracovnících očekávají zaměstnavatelé ve výrobě a rozvodu elektřiny, plynu a vody, kde je úroveň čistého indexu trhu práce plus sedm procent. V odvětví těžby nerostných surovin hlásí firmy obezřetně optimistický index plus čtyři procenta.

Svět bude nabírat méně zaměstnanců

Většina světových zaměstnavatelů hlásí, že ve čtvrtém čtvrtletí zpomalí tempo zvyšování počtu pracovních sil proti předchozím třem měsícům. Firmy ve 25 zemích z 33 hlásí v porovnání s obdobím od července do konce září nižší index.

Nejoptimističtější vyhlídky na pracovní příležitosti jsou v Indii, Kostarice, Peru, Singapuru, na Tchaj-wanu, v Kolumbii, Rumunsku, Polsku, Argentině, Austrálii a v Jihoafrické republice. Nejnižší očekávání náborových aktivit mají zaměstnavatelé ve Španělsku, Irsku a Itálii.

Manpower Index trhu práce čtvrtletně sleduje plány zaměstnavatelů na zvýšení či snížení počtu pracovníků během následujícího čtvrtletí. Letos potřetí se do průzkumu zapojila i ČR, účastnil se ho reprezentativní vzorek 751 zaměstnavatelů.