Inflace v EU klesla v srpnu na 4,2 procenta

Brusel - Míra inflace v zemích Evropské unie se v srpnu snížila na 4,2 procenta, v červenci letošního roku dosahovala 4,4 procenta. K poklesu došlo díky snížení cen ropy. V zemích eurozóny meziroční inflace klesla na 3,8 procenta z rekordních čtyř procent. Inflace v EU se za poslední rok prudce zvýšila kvůli zdražování ropných produktů a potravin. Před rokem v srpnu byla v celé EU na 1,9 procenta a v eurozóně na 1,7 procenta, tedy na úrovni, o kterou usiluje Evropská centrální banka.

Hladina spotřebitelských cen se tento měsíc proti červenci snížila v EU i eurozóně shodně o 0,1 procenta. Nejvíce klesly ceny v dopravě, které se snížily o 1,3 procenta, dále ceny u vzdělání a potravin. Meziroční míra růstu cen energie se zpomalila na 14,6 procenta z červencových 17,1 procenta.

Ke zlevnění pohonných hmot mohlo dojít díky cenám ropy, které z červencového maxima těsně pod 150 dolary za barel klesly zhruba o čtvrtinu ke 110 dolarům. Pokles cen ropy přitom pokračuje i tento měsíc a dnes se ropa těsně přiblížila 90 dolarům za barel.

Méně pozitivní byl v srpnu vývoj takzvané jádrové inflace, která nezahrnuje příliš kolísavé ceny energie a potravin. Meziroční jádrová inflace stoupla na 2,6 procenta z 2,5 procenta, kde byla v předešlých třech měsících. Nejvyšší meziroční inflace v eurozóně byla v Lotyšsku 16,6 procenta, Litvě 12,2 a Bulharsku 11,8, nejnižší byla v Nizozemsku 3,0 a Portugalsku 3,1.

V Česku klesla inflace v srpnu podle metodiky EU na 6,2 procenta z červencových 6,8 procenta a na Slovensku zůstala na 4,4 procenta. Srpnový vývoj inflace by měl být příznivější zprávou pro Evropskou centrální banku (ECB), která se snaží držet inflaci těsně pod dvěma procenty. ECB na začátku července zvýšila základní úrok o čtvrt procentního bodu na 4,25 procenta, právě proto, aby snížila tlak na růst cen. Banka však předpokládá, že vrátit inflaci na žádoucí úroveň se podaří až v roce 2010.