Evropská komise chce rychlejší rozvoj rychlého internetu

Brusel - Evropská komise chce podpořit rozvoj další generace rychlého internetu vedeného optickými kabely. Doporučí proto národním regulačním úřadům, aby co nejvíce konkurenci usnadnili přístup k sítím dominantních operátorů. Zájemci o vstup na trh by tak mohli snadněji pokládat nová optická vlákna a pomoci tak Evropě dohnat náskok USA a Japonska.

Většina operátorů dnes pro připojení k internetu používá měděné kabely, které se v telekomunikacích využívají již od 19. století. Nové širokopásmové služby, jako je hraní online nebo video s vysokým rozlišením potřebují pro přenos vyšší rychlosti, které klasické vedení není schopno poskytnout.

Evropa v současné době v rychlosti připojení zaostává, zejména za Japonskem či Spojenými státy. V Evropské unii je nyní zhruba jeden milion optických přípojek, měděných je více než dvěstěkrát více. Podle analytiků by se však do roku 2011 mělo za optické sítě v unii utratit kolem 20 miliard eur.

Česko je na tom dobře 

V České republice je situace ohledně optických sítí poměrně dobrá. Optická vlákna jsou v každém drátu vysokého napětí či vedle většiny železničních kolejí. Rovněž nové developerské projekty jsou podle něj již připojovány výhradně optikou.

Většímu rozšíření optických přípojek k uživatelům podle něj paradoxně brání to, že telekomunikační síť v České republice je poměrně nová. Nynější tradiční měděné kabely se proto za optické budou postupně vyměňovat, až skončí jejich životnost.