Na moskevské burze se znovu obchoduje, akcie zpevnily o 23 procent

Moskva - Akciové trhy v Rusku po dvoudenní přestávce vynucené prudkým pádem cen znovu fungují. Trhy zareagovaly na včerejší zprávu o vládní pomoci ruskému akciovému trhu ve výši dvaceti miliard dolarů. Hlavní index burzy MICEX zpevnil asi o 23 procent, energetické koncerny Gazprom a Rosněfť měly zisky ještě vyšší. Trh se bude podle analytiků ještě dále zotavovat.

Index méně likvidní burzy RTS po zahájení zpevnil o téměř šest procent. Začátkem tohoto týdne přitom ztratil více než 20 procent hodnoty a donutil vládní činitele, aby proti pádu cen zasáhli.

Velmi vysoké zisky zaznamenaly akcie energetických koncernů. Například monopolní vývozce plynu Gazprom zpevnil o 17 procent, akcie těžební společnosti Rosněfť vzrostly až o 25 procent a druhá největší ruská banka VTB zpevnila o zřídka vídaných 40 procent.

Vladimir Putin, ruský premiér:

„Finanční krize ukázala, že by Rusko mělo svou tržní ekonomiku modernizovat, nikoli omezit.“

Ruská vláda po pádu cen akcií přijala několik opatření na stabilizaci finančních trhů. Celkový objem pomoci by měl činit v přepočtu až 130 miliard dolarů (zhruba 2,2 bilionu korun). Počítá se i s odkupem akcií na burze ve dvou vlnách po deseti miliardách dolarů. Jelikož je moskevská burza málo likvidní, než na ni finanční injekce dorazí, uplyne několik dní. I proto bylo podle analytika Tibora Bokora moudré, že burza na dva dny zavřela.

Pád ruských akcií byl způsoben především tím, že ruské bankovní domy potřebovaly likviditu, a proto ze svého portfolia odprodávaly akcie. Nyní se investoři vracejí zpět především do větších společností se státní účastí, kterým věří, že nepadnou.

RTS (Moskevská burza)
Zdroj: ČT24