Zentiva je pro, nová nabídka Sanofi-Aventis jí vyhovuje

Praha - Francouzská farmaceutická společnost Sanofi-Aventis oznámila záměr zvýšit nabídku na převzetí české farmaceutické jedničky Zentiva. Nabídka by nově činila 1 150 korun v hotovosti za jednu akcii, tedy o 100 korun více než předchozí nabídka. A Zentiva souhlasí. Představenstvo společnosti zamýšlenou zvýšenou nabídku akcionářům doporučuje přijmout.

Zvýšená nabídková cena představuje bonus 25,5 procenta k ceně, na níž akcie Zentivy ukončily obchodování letos 30. dubna. Zentiva tak byla oceněna na přibližně 1,8 miliardy eur (asi 43,2 miliardy korun). Dohodu o zvýšené nabídce a doporučení akcionářům nabídnout jejich akcie Sanofi-Aventis schválilo představenstvo Zentivy jednomyslně bez účasti dvou členů spřízněných s francouzskou firmou.

Původní nabídku Sanofi-Aventis vedení Zentivy akcionářům nedoporučovalo a minulý týden Sanofi-Aventis požádala Českou národní banku o schválení, aby mohla nabídku na převzetí prodloužit. Centrální banka s prodloužením platnosti nabídky o deset týdnů do 28. listopadu souhlasila.

Farmaceutická skupina Sanofi-Aventis je největším akcionářem Zentivy s
téměř čtvrtinovým podílem. PPF spolu s partnerskou italskou pojišťovnou
Generali kontroluje 19,2 procenta akcií firmy. Společnost Fervent Holdings ze skupiny J&T vlastní 7,6 procenta akcií Zentivy. Management a zaměstnanci firmy mají šestiprocentní majetkový podíl. Zbývajících 42,4 procenta patří ostatním institucionálním a soukromým investorům.