Návrh ČSSD na snížení spotřební daně u pohonných hmot prošel do druhého čtení

Praha - Poslanecká sněmovna dnes přes odpor koalice v prvním čtení podpořila návrh opoziční ČSSD na snížení spotřební daně u nafty a benzinu. Daň by v případě schválení normy mohla klesnout o 2,50 koruny na litr u benzinu a o dvě koruny na litr nafty. ČSSD tak chce omezit tlak na růst cen benzinu a nafty. Premiér Mirek Topolánek označil návrh za hloupý, ministr financí Miroslav Kalousek za škodlivý.

„Chceme zlevnit benzin a naftu, tedy chceme zlevnit zboží, které používají téměř všichni,“ řekl stínový ministr průmyslu ČSSD a jeden z předkladatelů Milan Urban. Tvrdí, že tuzemské sazby daně jsou mnohem vyšší, než k jakým se Česko zavázalo Evropské unii. „V případě, že by v budoucnu opět došlo k nárůstu cen pohonných hmot, tak toto snížení daně jim samozřejmě nezabrání,“ okomentovala návrh sociálních demokratů analytička Lucie Kundrátová.

Podle Kalouska návrh deformuje trh i očekávání spotřebitelů. „Tento návrh je škodlivý nejen svými dopady do státního rozpočtu, tento návrh je škodlivý celým svým přístupem,“ prohlásil. Vznesl řečnickou otázku, co budou předkladatelé dělat, až se účinky tohoto opatření vyčerpají a až ceny porostou ještě výše. „Ten návrh není rozumný, pane poslanče Milane Urbane, ten je velmi hloupý,“ řekl Topolánek.

Zpravodaj k novele, poslanec a daňový expert ODS Michal Doktor vyčíslil, že jeho přijetím by státní rozpočet přišel o asi 18 miliard korun. Urban ale
argumentoval tím, že stát díky růstu cen stejně vybral mnohem víc peněz na dani z přidané hodnoty.

Pro návrh na zamítnutí hlasovali hlavně poslanci koalice. Zdržel se
poslanec ODS Vlastimil Tlustý i jeho blízcí kolegové Juraj Raninec a Jan
Schwippel. Proti návrhu na zamítnutí novely hlasovali sociální demokraté,
komunisté se většinou zdrželi. Návrhem se nyní bude zabývat sněmovní
rozpočtový výbor.

Ceny pohonných hmot kromě nafty v týdnu do pondělí 22. září mírně stouply. Motorová nafta zlevnila v průměru o 20 haléřů na 32,56 koruny za litr. Cena litru benzinu Natural 95 ale o jeden haléř stoupla na 31,20 koruny. Vyplývá to z dnešních údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ).