Problémovou americkou banku Wachovia převezme konkurenční Citigroup

New York - Největší americká finanční skupina Citigroup převezme problémovou banku Wachovia. Zástupci obou stran se na tom dohodli na dnešním jednání za účasti zástupců amerického Fedu. Šestá největší banka ve Spojených státech se potýká s vážnými problémy, které jí způsobila globální úvěrová krize. Její dopady na vlastní hospodaření přitom silně pocítila i samotná Citigroup.

Citigroup v rámci transakce převezme ztráty Wachovie za 42 miliard dolarů (až 720 miliard korun). Veškeré další zbývající ztráty půjdou k tíži právě Federální společnosti pro pojištění vkladů. Ta od Citigroup také získá přednostní právo ke koupi prioritních akcií a warrantů za 12 miliard dolarů. 

Wachovia se dostala pod tlak investorů kvůli svým rizikovým investicím. Ve druhém čtvrtletí letošního roku utrpěla rekordní ztrátu 9,11 miliardy USD. V dubnu byla nucena navýšit kapitál o 8,05 miliardy dolarů a někteří analytici se domnívají, že bude potřebovat další kapitál. V pátek se cena akcií Wachovie propadla o 35 procent na 10 dolarů a v pondělí před otevřením burzy ztrácejí dalších 43 procent.

Citigroup je také v potížích 

Velké ztráty však zaznamenává i budoucí nový majitel banky Wachovia. Skupina Citigroup přišla za poslední tři čtvrtletí o 17,4 miliardy dolarů. Od konce loňského roku však banka získala nový kapitál ve výši více než 40 miliard USD, a je tak v lepší pozici než konkurenti, kterým se další kapitál získat nepodařilo.