Záchranný plán je nyní v rukou amerického Senátu

Washington - Americký Senát bude dnes večer místního času hlasovat o záchranném plánu pro finanční sektor. Kvůli tomu do Washingtonu přijedou oba prezidentští kandidáti, demokrat Barack Obama a republikán John McCain. Americký Senát chce tak zabránit prohlubování ekonomické krize, která se již ze Spojených států přelila i do Evropy.

Americký Senát předčasným hlasováním o plánu, na který mělo být vynaloženo až 700 miliard dolarů (více než 12 bilionů korun), reaguje na nečekané pondělní odmítnutí dolní komory Kongresu - Sněmovny reprezentantů.

S rozhodnutí uspíšit projednávání plánu přišli kongresmeni v reakci na dění na finančních trzích, které se k urychlenému schválení balíku zákonů upínají. Bushova administrativa se prozatím zaručila, že případné problémy bank bude krýt ze stabilizačního fondu rozpočtu.

Mitch McConnell, leader republikánských senátorů

„Chci Američany ujistit, že vládní plán tento týden projde. Společně finanční krizi zabráníme.“

Oproti původnímu plánu jeho nynější návrh, o němž budou rozhodovat senátoři, předvídá některá další opatření. Na jeho základě by například bankovní vklady měly být Federální společností pro pojištění vkladů (FDIC) pojištěny do výše 250 tisíc dolarů místo dosavadních 100 tisíc dolarů. Sněmovna reprezentantů by podle pozorovatelů o plánu měla jednat tento týden znovu, nejspíše ve čtvrtek. Senátoři do návrhu zabudovali i některé daňové změny.

Analytici: Plán nakonec projde

Přestože se záchranný plán potýká s problémy, odborníci věří, že nakonec Kongresem projde. „Myslím si, že plán v té upravené verzi bude schválen. Ve Sněmovně reprezentantů chyběl jen krůček a věřím tomu, že úpravy, které se tam udělaly, získají těch několik hlasů, které jsou potřeba,“ uvedl v rozhovoru pro ČT24 makléř společnosti Atlantik Jan Langmajer.

I kdyby ale kongresmani záchranný plán nakonec schválili, potrvá ještě poměrně dlouho, než se celý finanční systém vrátí do normálu. Stát od bank totiž prostřednictvím plánu pouze odčerpá špatné úvěry, nepomůže jim ale vyřešit nedostatek kapitálu, se kterým se potýkají. Na to budou muset banky najít soukromé investory.