Zahraniční obchod skončil v srpnu s přebytkem, letos nejnižším

Praha - Český zahraniční obchod skončil v srpnu přebytkem 3,6 miliardy korun. Předběžné výsledky dnes oznámil Český statistický úřad. Meziročně je to sice o 3,8 miliardy více, za celý letošní rok je to ale zatím nejhorší výsledek. Čeští exportéři začali podle analytiků pociťovat hospodářské zpomalení v zemích západní Evropy a silnou korunu.

Přes citelné oslabení zůstávají celkové výsledky zahraničního obchodu příznivé. Podle analytika Unicredit Bank Pavla Sobíška vykazuje ekonomika zdánlivý paradox, kdy jsou na jedné straně zřetelné známky oslabování zahraniční poptávky, na druhé straně toto snížení poptávky nevede k citelnému zhoršení bilance zahraničního obchodu. Vysvětlením podle něj je snížení poptávky v domácí ekonomice ve stejné míře, v jaké klesá zájem o české zboží v zahraničí.

Obchodní bilace je v plusu celý rok 

Zahraniční obchod se letos zatím do červených čísel nedostal. V prvních osmi měsících letošního roku přebytek obchodní bilance vzrostl meziročně o 20,1 miliardy korun na 76,4 miliardy korun. Měsíční obrat zahraničního obchodu ve výši 353 miliard korun byl nejnižší od srpna 2006.

V běžných cenách se vývoz meziročně snížil o 8,1 procenta a dovoz o 10,1 procenta, což představuje největší pokles od srpna 2002. V eurech se vývoz zvýšil o 5,4 procenta a dovoz o 3,2 procenta. V přepočtu na dolary vývoz vzrostl o 15,8 procenta a dovoz o 13,4 procenta.

Většina vývozu směřuje do Evropy 

Největším obchodním partnerem České republiky zůstávají evropské země. Se státy EU měla ČR přebytek 37 miliard korun. Se státy mimo unii Česko prohloubilo schodek na 33,4 miliardy korun. Přebytek vzrostl v obchodě s Německem a Polskem. Česku se také podařilo snížit schodek obchodu s Čínou, Tchaj-wanem a Japonskem.