Liberec vydává dluhopisy za 1,3 miliardy - podle analytiků je k tomu vhodná doba

Liberec - Stotisícový Liberec se rozhodl vyřešit své finanční problémy vydáním dluhopisů v hodnotě 1,375 miliardy korun. Chce tak zpřehlednit komplikované vztahy s bankami i dalšími věřiteli, navíc město ušetří. Už příští rok by měla radnice na splátkách zaplatit o 30 milionů méně. Tento krok chválí i oslovení analytici, pro vydání dluhopisů je teď totiž kvůli finanční krizi příznivá doba.

Liberec patří mezi nejzadluženější města, podle primátora Jiřího Kittnera přesahuje celkový dluh asi 1,6 miliardy, což je v přepočtu asi 9 tisíc na každého obyvatele. Analýza společnosti CCB - Czech Credit Bureau ale ukazuje ještě vyšší dluh, každý z obyvatel prý loni dlužil 21 tisíc. Roční rozpočet severočeské metropole je přitom 2,5 miliardy. 

Vydáním dluhopisů chce magistrát refinancovat dluhy za 1,2 miliardy korun, z nichž polovinu tvoří závazky spojené s výstavbou Tipsport arény a dalších sportovišť na městském stadionu. Splátky a úroky jen z těchto závazků odčerpají každoročně z rozpočtu 160 milionů. Díky refinancování tak město téměř pětinu prostředků ušetří. 

Radnice plánuje vydat dluhopisy s dvacetiletou splatností a s pomocí takto získaných prostředků splatit své úvěrové smlouvy a smlouvy o odkupu směnek. Prostředky, kterými by své závazky město splácelo, bude odvádět do takzvaného amortizačního fondu, z něhož pak dluhopisy vyplatí. Proti běžnému úvěru má podle primátora vydání dluhopisů výhodu v tom, že neomezuje nakládání s městským majetkem. Fond se navíc úročí, což částečně eliminuje finanční zatížení města. 

Vydání dluhopisů přijde radnici na 10 - 12 milionů korun. Mimo jiné si totiž musí nechat zpracovat ratingové hodnocení. To zatím vedení města považovalo za zbytečné. Například radnice v České Lípě si ale rating nechala zpracovat už v roce 2001 a Liberecký kraj ho získal o tři roky později, když se rozhodoval o přijetí úvěru 750 milionů korun na rekonstrukci svých silnic. Díky dobrému hodnocení získal kraj úvěr od Komerční banky za velmi dobrých podmínek s úročením na úrovni mezibankovní sazby Pribor.