Představitelé eurozóny v neděli projednají koordinaci podpory finančního systému

Paříž - Projednat finanční krizi a stanovit plán společných akcí vlád a Evropské centrální banky na podporu finančního systému. To je hlavním cílem nedělní pařížské schůzky představitelů zemí eurozóny, kterou dnes oznámila Francie. Ta v současnosti Evropské unii předsedá.

Španělský premiér José Luis Rodríguez Zapatero po dnešním setkání s francouzským prezidentem Nicolasem Sarkozym prohlásil, že požádal Sarkozyho o svolání schůzky představitelů zemí platících eurem, na němž by dojednali koordinované akce na podporu finančního systému. Sarkozy s návrhem souhlasil.

Hlavy států zemí Evropské unie se mají sejít 15. října na summitu v Bruselu, rychlý a prudký propad finančních trhů tento týden je však přiměl k rychlejší reakci. Na počátku týdne se sešli v Lucemburku ministři financí Evropské unie a snažili se nalézt společné principy, podle nichž by mohly jednotlivé státy postupovat při záchraně svých finančních institucí. Výsledkem jednání je doktrína, která mimo jiné řeší, jak vlády mohou finanční instituce podporovat či jak mohou svoji pomoc koordinovat. Ministři také podpořili navyšování garancí vkladů na 50 tisíc až 100 tisíc eur, aby tak uklidnili střadatele znepokojené finanční krizí.