Hrozba rozpočtového provizoria zažehnána, rozpočet sněmovnou prošel

Praha - Hrozba rozpočtového provizoria, která se od včerejšího večera vznášela nad Českou republikou, je prozatím zažehnána. Sněmovna dnes schválila základní parametry vládního návrhu rozpočtu na rok 2009. Návrh počítá s 38,1miliardovým deficitem při 4,8procentním hospodářském růstu. Právě úroveň ekonomické expanze znamenala při hlasování zásadní problém a málem Českou republiku odsoudila k provizoriu bez rozpočtu. Podle opozice i podle rebelů z řad koalice bude totiž růst mnohem pomalejší. Šéf sociálních demokratů Jiří Paroubek se domnívá, že by vláda měla počítat pouze s tříprocentním růstem.

Vládní návrh rozpočtu nakonec ve sněmovně podpořilo 100 poslanců. Na hlasování chyběl bývalý sociální demokrat Evžen Snítilý. Opozici na rozdíl od úterního hlasování, ve kterém rozpočet poprvé v historii v prvním čtení neprošel, dnes nepodpořili tři rebelující poslanci - Vlastimil Tlustý, Juraj Raninec a Jan Schwippel - kteří se zdrželi hlasování. Naopak ruku pro rozpočet zvedli tři bývalí poslanci ČSSD Miloš Melčák, Michal Pohanka a Petr Wolf.

„Byly schváleny základní parametry, což mimo jiné znamená, že ty přesuny mezi kapitolami jsou možné v druhém čtení, ale i to, že ten rozpočet v tuto chvíli je úsporný,“ shrnul výsledek kontroverzního prvního čtení premiér Mirek Topolánek.

„V této chvíli to lze interpretovat jako vítězství vlády a neúspěch opozice,“ komentovala v rozhovoru pro ČT24 vedoucí katedry politologie VŠE Vladimíra Dvořáková. Opozice se podle ní snažila dosáhnout toho, aby občanská demokracie utrpěla po volební prohře další debakl, který by jí mohl zlomit vaz.

Opozice hlasování napadla

Když se nepodařilo opozici vyhrát, hlasování ihned po jeho skončení napadla. „My jsme přesvědčeni o tom, že vláda se uchýlila k porušení jednacího řádu Poslanecké sněmovny a hlasovala o jedné věci dvakrát, což se ještě nikdy v minulosti nestalo,“ argumentuje předseda rozpočtového výboru sněmovny Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Ministr financí Miroslav Kalousek ale s opoziční rétorikou zásadně nesouhlasí. „Myslím si, že to (hlasování) bylo absolutně fér a v duchu zákona,“ řekl České televizi. Neschválení základních parametrů rozpočtu by podle něj bylo velmi riskantní. „Jsem samozřejmě potěšen, zvítězila zodpovědnost proti těm, co si přáli nestabilitu,“ liboval si Kalousek.

Lepší něco než nic

Řada odborníků návrhem rozpočtu nadšena není. „Ministr Kalousek zvolil přístup, kdy je ten rozpočet nevyrovnaný a ještě k tomu optimistický. Nerozumím dobře tomu, co ho k tomu vedlo,“ myslí si o vládním návrhu analytik ČSOB Tomáš Sedláček. V předchozích letech býval rozpočet postaven zcela jinak, počítal spíše s nižším růstem ekonomiky. Když se rok vydařil, měl stát větší příjmy a ministerstvo financí pak mohlo snížit plánovaný deficit.

Přesto bylo schválení návrhu, byť nedokonalého, z pohledu odborníků nezbytné. Rozpočtové provizorium, podle kterého nesmí jednotlivá ministerstva utratit více peněz než v předchozím roce, by totiž znamenalo v kontextu českého předsednictví Evropské unii skutečně vážný problém. O konečné podobě rozpočtu budou poslanci rozhodovat v prosinci.

Po úspěšném schválení rozpočtu se sněmovna vrátila ke svému původnímu tématu, kterým je hlasování o nedůvěře vládě. Zpravodajský kanál ČT24 přenáší schůzi v přímém přenosu.