Maďarská centrální banka zoufale křísí forint: Zvýšila úrok o 3 procenta

Budapešť - Maďarská centrální banka dnes nečekaně a mimo pravidelné zasedání své bankovní rady zvýšila základní úrokovou sazbu o tři procentní body na 11,5 procenta. Snaží se tak zastavit prudký propad kurzu forintu, který se nyní pohybuje na úrovni historického minima vůči euru.

Bankovní rada centrální banky Maďarska naposledy zasedala v pondělí, základní úrok ale ponechala beze změn na 8,5 procenta. Skokové zvýšení o tři procenta je proto výjimečné jak svou velikostí, tak neočekávaností takového kroku.

Maďarsko bylo už před propuknutím světové finanční krize značně zadlužené, vládní dluh dosahoval 66 procent hrubého domácího produktu. Závazky Maďarska nyní ještě narostou, forint se proto ocitl pod značným tlakem.

Forint se teď k euru pohybuje kolem 283 HUF/EUR a je blízko historického minima 285,10 HUF/EUR, kde byl v červnu 2006. Ještě na přelomu září a října přitom na jedno euro stačilo méně než 250 forintů. Těsně před dnešním oznámením centrální banky se kurz mírně zotavil na 278,30 HUF, na trhu se totiž začalo spekulovat právě o chystaném zásahu centrální banky.

Nigel Rendell, analytik Royal Bank of Canada:

„Maďarská ekonomika je v koncích. Není moc velká šance, že by v roce 2009 Maďarsko dosáhlo nějakého významnějšího růstu.“