Austrálie znovu sáhla na úrokové sazby

Sydney - Australská centrální banka se horečně snaží zabránit recesi domácí ekonomiky. Rozhodla se proto znovu snížit úrokové sazby, tentokrát o 0,75 procentního bodu na 5,25 procenta. Za poslední dva měsíce tak úrokové sazby v Austrálii klesly již o rovné dva procentní body.

Australská centrální banka svým krokem následuje podobný zásah, k jakému se minulý týden rozhodli regulátoři finančního trhu ve Spojených státech, Japonsku a Číně. Snížení sazeb je však mnohem razantnější, než se ještě včera očekávalo. „V centrální bance mají zjevně velké obavy ohledně světového hospodářského růstu,“ poznamenal analytik Stephen Halmarick ze společnosti Citi.


Investoři navíc předpokládají, že dnešní uvolnění měnové politiky ještě zdaleka není poslední. „Domníváme se, že sazba se začátkem příštího roku dostane na čtyři procenta,“ dodal Halmarick.

Cílem snižování úrokových sazeb je povzbuzení investiční aktivity ve finančním sektoru. Dělá totiž bankovní půjčky dostupnější. Ještě tento týden by se k australskému snažení měly podle odborníků se stejným opatřením přidat i Evropská centrální banka a britská centrální banka.