Jasné vítězství Obamy: dobrá zpráva pro trhy

Washington - Barack Obama přebírá po jednoznačném vítězství nad Johnem McCainem otěže americké hospodářské politiky. Analytici se shodují, že se jedná o dobrou zprávu především proto, že jednoznačná výhra demokratického kandidáta umožní snadné prosazení nových hospodářských opatření. Jaká však konkrétně budou, to zatím zcela jasné není.

Amerika si zvolila jasně, poražený kandidát John McCain prohru přijal a nabídl budoucímu prezidentovi spolupráci. Jasné vítězství, bez kontroverzí a hrozby přepočítávání hlasů, dává trhům pocit jistoty a naděje, americká společnost po volbách nebude rozdělená. Jelikož mají demokraté převahu i v Kongresu, nový prezident se silným mandátem bude snadněji prosazovat své návrhy.

Podle prezidenta Bankovní asociace Jiřího Kunerta je vítězství Baracka Obamy pro svět a pro trhy dobrou zprávou zejména z krátkodobého hlediska. V delším období se bude Obamovo hodnocení odvíjet od jeho dalšího přístupu k rozpracování a uplatnění 700miliardového balíčku na podporu finančního sektoru, jehož úvodní fázi už spustila Bushova administrativa. Kunert se u Obamy obává dalšího zvyšování federálního dluhu.

Obamovi pomohla i finanční krize

K tomu může dojít kvůli finanční krizi, která volební kampaň zásadně ovlivnila. Mnozí její dopady dávali za vinu republikánské administrativě a změnu viděli právě v Obamovi. Jak dokládá investiční bankéř Ondřej Jonáš, preference mezi oběma kandidáty se začaly rozevírat od poloviny září, kdy padla investiční banka Lehman Brothers a finanční krize propukla naplno.

Jakým způsobem však chce Obama slibovanou změnu provést, není zcela jasné. Krize naplno propukla až v průběhu volební kampaně, kandidáti se jí proto ve svých původních volebních programech nevěnovali. Jak podotýká generální ředitel pražské burzy Petr Koblic, Obama toho o svém ekonomickém programu obecně příliš neřekl. Mezi jeho ekonomickými poradci ovšem nalezneme i investorského guru Warrena Buffetta či renomovaného ekonoma z Chicagské univerzity Austana Goolsbeeho.

Na změny si počkáme minimálně do ledna

Jak dále Koblic upozorňuje, do úřadu se Obama dostane až za dva a půl měsíce a přesně taková část řešení krize ještě zůstane na Bushově administrativě. Se svým soupeřem se Obama zatím shodl, že je třeba vyřešit prapůvod krize, kterým jsou hypotéky Američanů.

Zvolení Baracka Obamy přivítal například miliardář Donald Trump, který vyzdvihl především nadšení, které v Američanech Obama umí vzbudit. Naopak mediální magnát Rupert Murdoch se obává protekcionismu, jímž zřejmě bude Obama omezovat volný obchod.

Akcie reagují minimálně, ale pozitivně

Optimistická očekávání se odráží i na akciových trzích. Tokijská burza dnes prudce zpevnila a hlavní index Nikkei 225 uzavřel na nejvyšší úrovni za poslední tři týdny, na 9521,24 bodu. Díky končící nejistotě ohledně výsledku boje o post prezidenta posílily i americké akcie, Dow Jonesův index se zvýšil o 3,28 procenta na 9625,28 bodu. Analytik Jan Langmajer ovšem upozorňuje, že se akciový růst nedá spojovat pouze s prezidentskými volbami, větší vliv má například oživení na komoditním trhu. Během dne ale americké akciové trhy postupně umazávaly zisky a indexy hlavních parketů se pohybovaly přibližně 2 procenta pod nulou.

Americký dolar dnes obrátil po včerejším nejprudším poklesu vůči euru od roku 1999, kdy byla jednotná evropská měna zavedena. Dnes zatím smazal alespoň část vysokých ztrát z předchozího dne a zpevnil na 1,282 USD/EUR, vůči koruně posílil až na téměř 18,9 koruny za dolar.