Do Česka se vrací výroba televizorů Tesla

Nymburk - Po desetileté přestávce se v Česku opět začnou vyrábět televizory s tradiční značkou Tesla. Píše o tom Mf Dnes. Nové plazmové a LCD přijímače už však nebudou dílem českých inženýrů, ale vývojářů z Asie. Výrobu v Nymburku totiž pro Teslu rozjede čínská firma Changhong. Dosud se mohli čeští zákazníci se značkou Tesla setkat u televizí původem z Turecka. Jejich dovoz do ČR s obnovením výroby končí.

Číňané budou mít na starosti i distribuci a prodej. Ročně by se mělo na trh dostat až padesát tisíc plazmových a LCD televizí. První z nich se na pultech obchodů objeví ještě letos před Vánoci.

Složitý návrat 

Tesla přichází na trh s televizory v době, kdy mají prodejci žně, a to hlavně díky výměně televizorů kvůli digitalizaci - některé obchody hlásí meziročně až stoprocentní nárůst tržeb. Ročně se v Česku prodá kolem půl milionu televizorů. Podle obchodníků to však Tesla nebude mít s návratem jednoduché. Zejména mladší generace značku nezná a Tesla ji tak bude muset od začátku vybudovat.

Tesla, která vyrábí například zařízení pro čistírny vod nebo vojenskou techniku, chce značku více přiblížit koncovým spotřebitelům. Ne však samotnou výrobou spotřební elektroniky, ale hlavně pronájmem ochranné známky. Firma, kterou loni ovládl irský fond Kilcullen Kapital Partners, se netají plány na návrat Tesly mezi slavné české průmyslové značky. I proto například investovala miliony korun do názvu Tesla Arena, který nese holešovická sportovní hala a někdejší T-Mobile Aréna.

Do nové doby s novým logem 

Během letošního roku navíc Tesla omladila své logo, vymazala z něj hvězdičku. Podle vedení firmy nové logo symbolizuje dynamiku firmy po příchodu nových majitelů. Značka vznikla v roce 1946, jméno však nedostala po slavném vynálezci Nikolovi Teslovi, ale ze slovní zkratky Technika slaboproudá.