Japonsko chce půjčit měnovému fondu na boj s finanční krizí

Tokio - Japonská vláda chystá půjčku až 100 miliard dolarů (zhruba dva biliony korun) pro Mezinárodní měnový fond (MMF). Peníze chce japonská vláda uvolnit z vlastních devizových rezerv, a země se tak chce podílet na pomoci MMF rozvíjejícím se trhům zasaženým finanční krizí. Při boji s ní má měnový fond sehrát klíčovou roli.

Japonský premiér Taró Aso podle zdroje agentury Reuters přednese tuto nabídku na víkendovém setkání představitelů skupiny předních průmyslových a rozvíjejících se zemí G20 ve Washingtonu. Řada rozvinutých zemí nyní zažívá hospodářský útlum. Klíčem pro vyvedení světa z krize je tak podle analytiků pokračující růst na rozvíjejících se trzích.

Koncem minulého měsíce schválil měnový fond nový program krátkodobých úvěrů pro rozvíjející se ekonomiky, které mají dobré hospodářské výsledky, ale také problémy se získáním půjček. Podle představitelů MMF bude v rámci tohoto programu k dispozici maximálně zhruba 100 miliard dolarů. Fond navíc minulý týden schválil půjčku 16,5 miliardy dolarů pro Ukrajinu a 15,7 miliardy dolarů pro Maďarsko.