Spor o podíl v Ingosstrachu je zřejmě u konce, padl konečný verdikt

Moskva - Ruský Nejvyšší arbitrážní soud dnes potvrdil, že česká investiční skupina PPF Investments (PPFI) získala kontrolu nad 38,46 procenty akcií pojišťovny Ingosstrach, která je jednou z největších pojišťovacích institucí v Rusku. Nejvyšší arbitrážní soud tak potvrdil předchozí rozhodnutí nižších instancí.

„Rozhodnutí Nejvyššího arbitrážního soudu udělalo tečku za sporem o zákonnost nabytí podílu v jedné z největších ruských pojišťoven,“ komentoval sdělení soudu mluvčí PPFI Jan Piskáček. „Vzhledem k rozhodnutí soudu počítáme s tím, že se opakovaná výroční valná hromada dnes odehraje s přihlédnutím k zájmům všech akcionářů,“ dodal.

Investiční skupina PPFI již rok marně usiluje o zastoupení ve vedení pojišťovny. To dosud blokuje většinový akcionář, holding Bazel nejbohatšího Rusa Olega Děripasky, který ovládá přibližně 60 procent akcií pojišťovny. Volba nové správní rady se má dostat na pořad dnešní valné hromady Ingosstrachu. Z 13 uchazečů čtyři navrhla PPFI.

Činnost PPF Investments se orientuje na oblast soukromých investic v ekonomikách přechodného období v regionu střední a východní Evropy a Asie. Majitelem celé finanční skupiny PPF je nejbohatší Čech Petr Kellner.