Evropské akcie dnes následovaly Wall Street ve strmém pádu

New York - Akcie největších amerických korporací spadly ve středu o pět procent a trh se dostal nejníže od roku 2003. Index Dow Jones klesl o 427,47 bodu pod 8000 bodů kvůli nepříznivému výhledu ekonomiky a obavám z toho, co bude s trojicí automobilových koncernů z Detroitu. Na propad v Americe navázaly i evropské akcie. Hlavní západoevropský index FTSEurofirst 300 v závěru klesl o 3,7 procenta na 781,9 bodu, nejníže od dubna 2003, a během dne ztrácel až 5,5 procenta. Od počátku roku index oslabil již asi o 48 procent.

Širší index S&P 500, který se obecně považuje za akciový ukazatel
amerických korporací, spadl o 6,12 procenta na 806,58 bodu. Finanční krize smazala z tržní hodnoty titulů S&P 500 již 6,7 bilionu dolarů proti jeho maximu z října minulého roku.

Dolů šly i ostatní indexy. Technologický Nasdaq Composite klesl o 96,85 bodu na 1 386,42 bodu, tedy o 6,5 procenta. A index zahrnující dvě tisícovky menších společností spadl téměř o osm procent.

Za poklesem v USA stojí zejména problémy tzv „Velké detroitské trojky“, tedy třech největších amerických výrobců atutomobilů: Ford, General Motors a Chrysler. Pro ekonomiku znepokojivé jsou i zprávy Fedu o poklesu cenové hladiny o 1 procento.

Klesaly hlavně banky a ropné společnosti

Evropské banky pak ztratily půdu pod nohama v reakci na propad americké Citigroup o více než 20 procent, když se mezi investory začaly šířit pochyby o přežití této skupiny. Akcie Credit Suisse spadly o deset procent, kurzy ING a Deutsche Bank ztratily asi devět procent.

Ropné koncerny mezitím tížil pokračující pokles cen ropy, které dnes poprvé od počátku loňského roku sestoupily pod hranici 50 dolarů za barel. Akcie rakouské OMV tak spadly o 4,5 procenta, italská Eni ztratila 2,5 procenta a Royal Dutch Shell oslabil o 1,4 procenta.

I akcie na pražské burze se dnešním silným poklesem přiblížily k více než 4,5letému minimu. Hlavní index PX, který se počítá z cen 14 předních akcií, spadl o 5,65 procenta na 733,3 bodu a letošní ztrátu prohloubil na rekordních téměř 60 procent.

Objevily se i dobré zprávy

Pozitivní vývoj zaznamenaly alespoň akcie nizozemské maloobchodní skupiny Ahold. Díky zprávě o růstu čtvrtletního zisku vzrostly akcie společnosti o devět procent.

Na počátku dnešního obchodování jsou americké akcie v lepší kondici a indexy se pohybují lehce v černých číslech. Trhům se přesto nedaří odrazit ode dna, na investory se totiž valí další negativní makroekonomická data. Počet žádostí o podporu v nezaměstnanosti stoupl minulý týden v USA o 27 tisíc na maximum od roku 1992 ve výši 542 tisíc. Odhady přitom hovořily pouze o 505 tisících.

Po jednání poradců republikánských a demokratických senátorů svitla naděje na pomoc velkým výrobcům automobilů a index Dow Jones v 18:00 SEČ posílil o 0,84 procenta na 8064,18 bodu.