Teplárna v Liberci a Jablonci nad Nisou od ledna zlevní teplo

Liberec - Cena tepla pro odběratele napojené na teplárny v Liberci a v Jablonci nad Nisou bude od ledna nižší. V Liberci se cena za jeden gigajoul sníží o 40 korun na 658 korun a v Jablonci nad Nisou o 44 korun na 649 korun. Jsou to první teplárny, které zlevňují kvůli propadu cen komodit. I přes zlevnění ale budou obě teplárny, které ovládá skupina MVV Energie, stále patřit k těm nejdražším v Česku. Informují o tom dnešní Hospodářské noviny.

„Hlavním důvodem pro snížení v těchto dvou městech je topný olej, do jehož cen se přímo promítá světová cena ropy,“ řekla mluvčí MVV Energie Pavla Kulhavá. Teplárna Liberec letos ceny dvakrát zvyšovala, v lednu o 11 procent a v říjnu o 17 procent na 694 korun za gigajoul. Ceny liberecké teplárny už delší dobu kritizuje sdružení Teplo za 399,90!, které zastupuje asi pětinu odběratelů, i anonymní iniciativa Čisté v ruce, která na svých internetových stránkách obvinila mateřskou společnost MVV Energie z předražování tepla a tunelování.

Ve většině dalších měst zatím probíhají propočty cen pro příští rok. Teplárny, kde se spaluje hnědé uhlí, zdraží podle odhadu Teplárenského sdružení až o 10 procent. Spalování uhlí ale vyjde levněji než jiná paliva a teplo z něj stojí nyní kolem 300 až 400 korun. Jasno už je třeba v Hradci Králové či v Pardubicích, kde ceny od ledna vzrostou o 7 procent na 307 korun za gigajoul. Zhruba osmiprocentní zdražení tepla také už potvrdila společnost ČEZ, která provozuje teplárny hlavně v severních Čechách.

U výtopen na plyn stouply ceny už na začátku topné sezóny v říjnu kvůli dřívějšímu výraznějšímu zdražování plynu. Nyní ale komodita prudce zlevnila a provozovatelé výtopen čekají na to, s čím přijdou plynaři.