Ze svých cest mimo EU si ode dneška můžeme domů dovézt více zboží bez cla

Praha - Zahraniční turisté cestující do zemí Evropské unie, včetně České republiky, a Evropané vracející se ze svých cest domů si ode dneška mohou dovézt více zboží než doposud, aniž by za ně museli zaplatit clo, daň z přidané hodnoty (DPH) a spotřební daň. Limitní hodnota zboží se posunula z dosavadních 175 eur na osobu na 300 eur (asi 7500 Kč). U pasažérů letadel a lodí se hodnota dovážených produktů posunula až na 430 eur (zhruba 10 800 Kč). V obou případech zůstává stejně jako dříve podmínkou, že zboží musí být určeno pro osobní spotřebu nebo se musí jednat o dary.

Posun limitů se týká veškerých výrobků s výjimkou tabákových výrobků, alkoholu a pohonných hmot. Pro toto zboží budou i nadále platit stejné limity jako doposud. Clo, DPH a spotřební daň cestující ze zemí mimo unii nebudou platit za 200 cigaret, 100 doutníčků do tří gramů, 50 doutníků nebo 250 gramů tabáku ke kouření. Každé z uvedených množství přitom představuje 100 procent celkového povoleného množství, tedy clo a daně se neplatí, pokud si turista doveze 200 cigaret. Pokud by k nim chtěl ale přibalit ještě 100 doutníčků, musel by už clo a daně zaplatit.

Stejná pravidla platí také u alkoholu. Clo a daně se neplatí za jeden litr nápoje s obsahem alkoholu vyšším než 22 procent nebo nedenaturovaného lihu s nejméně 80 objemovými procenty alkoholu. Bez poplatků je případně možné dovézt celkem dva litry nápojů s obsahem alkoholu nejvýše 22 objemových procent. Cestující rovněž nemusejí proclívat až čtyři litry vína a 16 litrů piva. Osvobození u tabákových výrobků a alkoholických nápojů se neposkytne osobám mladším 17 let.

I v případě, že se cestující do stanoveného limitu nevejde, nemusí ještě zoufat, že na žádné zvýhodnění nedosáhne. Jednotná sazba pro zboží podléhající clu se totiž ode dneška snižuje na 2,5 procenta z dosavadních 3,5 procenta. Tato celní sazba bude nově platit pro zboží v zásilkách mezi soukromými osobami nebo v osobních zavazadlech až za 700 eur, dosud to bylo 350 eur.