Itálie podpoří ekonomiku částkou 80 miliard eur

Řím - Italská vláda dnes schválila soubor opatření za 80 miliard eur, který by měl pomoci bankám, rodinám a podnikům vypořádat se s dopady globální finanční krize. Opatření je součástí širšího balíku za 200 miliard eur, na němž se dohodla Evropská unie.

Součástí návrhu je podle agentury AP také částka 2,4 miliardy eur, která se bude v hotovosti rozdělovat potřebným rodinám. Peníze by se měly dostat ke zhruba osmi milionům lidí. Další prostředky jsou vyčleněny na infrastrukturu, včetně zlepšení stavu školních budov.

Dekret, který na své dnešní schůzi schválila vláda, předpokládá, že se prvních šest měsíců každého roku nebude zvyšovat mýtné na dálnicích. Návrh ještě musí schválit parlament, v něm ale mají Berlusconiho konzervativci pohodlnou většinu.

Vláda se také dohodla na tom, že bude odkupovat konvertibilní bankovní dluhopisy, aby finančním ústavům pomohla zvýšit kapitál. Za tímto účelem vláda předtím schválila plán odkupu prioritních akcií bez hlasovacích práv ve všech bankách, které takovou pomoc budou potřebovat. Zatím však žádná z bank o takovou vstřícnost nepožádala.

Ministr financí Giulio Tremonti je přesvědčen, že soubor podpůrných opatření nebude mít žádný dopad na tříletý rozpočet, který vláda schválila v červenci. „Je to proto, že jsme měli rozpočet, který nám taková opatření umožnil přijmout,“ vysvětlil ministr. K tomu Berlusconi oznámil, že zadlužení země dokonce i přes masivní vládní výdaje klesne ze současných 150 procent HDP na poměr jedna ku jedné, a to do roku 2011.