Hlad po ropě má být dva roky po sobě menší při ceně barelu okolo 50 dolarů

New York - Letos i příští rok si světová ekonomika připomene dobu ropné krize 70. let minulého století. Poptávka totiž bude od té doby klesat poprvé dva roky po sobě. V dnešním krátkodobém výhledu ropné poptávky publikoval odhad Úřad pro energetické informace (EIA) při ministerstvu energetiky USA.

Pro letošní rok EIA očekává globální pokles poptávky o 50 tisíc barelů denně. V roce 2009 by pak měla být spotřeba nižší o 450 tisíc barelů denně.

EIA počítá pro příští rok s globální recesí, v níž se růst světového hrubého domácího produktu kvůli finanční krizi zpomalí na 0,5 procenta z letošních odhadovaných 2,7 procenta. Ještě minulý měsíc EIA předpovídal, že globální HDP příští rok vzroste o 1,8 procenta.

Průměrná cena ropy v příštím roce podle EIA proti letošnímu průměru výrazně klesne a dosáhne 51 dolarů za barel. Nyní se sice světové ceny ropy pohybují mírně nad 40 dolary za barel, v první polovině roku však stoupaly na rekordní maxima a v červenci vystoupily až na téměř 150 dolarů za barel. Kvůli finanční krizi a nástupu ekonomické recese ve světě však od té doby prudce klesají.