Světová banka věští světu dlouhou a bolavou recesi

Washington - Finanční krize otřásla světovou ekonomikou natolik, že se propadne do nejhlubší recese za více než 70 let. V příštím roce zpomalí hospodářský růst na 0,9 procenta z letošních 2,5 procenta a problémy se nevyhnou vyspělým státům ani rozvojovým zemím. Ve svém globálním ekonomickém výhledu to předpověděla Světová banka. Její zpráva nevyloučila, že zlé časy pro světovou ekonomiku neskončí ani v následujících letech.

„Je to nejvážnější recese od Velké hospodářské krize,“ prohlásil hlavní ekonom Světové banky Justin Lin. Dopady globální recese se nevyhnou ani rozvojovému světu, i když ten si zachová poměrně silný růst. Hrubý domácí produkt této části světa zpomalí růst na 4,5 procenta z loňských 7,9 procenta, uvedla banka, jejíž hlavním úkolem je pomáhat právě rozvojovému světu.

Recese se běžně spojuje s absolutním poklesem výkonu ekonomiky. Světové finanční instituce jako Světová banka a sesterský Mezinárodní měnový fond však definují globální recesi jako zpomalení růstu světového HDP pod 2,5 procenta. Je to s ohledem na rozvojové ekonomiky, které musí růst mnohem rychleji než průmyslové země, aby alespoň udržely krok s růstem počtu svých obyvatel.

Krize se dotkne i rozvojového světa

Podle Světové banky se růstové vyhlídky výrazně zhoršily v obou částech světa. Mezinárodní finanční krize, která propukla letos v září po více než roce finančních otřesů, prudce zesílila cyklický útlum, který již byl v běhu.

Mezinárodní obchod klesne poprvé po čtvrt století

Objem mezinárodního obchodu podle banky příští rok klesne o 2,1 procenta, což bude první pokles od roku 1982. Bude to důsledek propadu odbytu ve vyspělých zemích, ale i vyschnutí exportních úvěrů a zvýšených cen za pojištění vývozu.