Schválený rozpočet přidá státním zaměstnancům 2,7 miliardy

Praha - Poslanecká sněmovna dnes ve třetím čtení schválila vládní návrh zákona o státním rozpočtu se schodkem 38,1 miliardy korun. Rozpočet podpořilo 100 poslanců, přičemž by k jeho schválení stačilo 98 hlasů. Vládě se tak podařilo překonat silný odpor opozice, podle níž není schodek v této výši reálný. Koaliční i opoziční poslanci předtím společně odsouhlasili 2,7 miliardy korun navíc na platy ve veřejném sektoru. Pro návrh ministra práce a sociálních věcí Petra Nečase, který by měl zajistit státním zaměstnancům nominální růst mezd ve výši 6,6 procenta, hlasovalo 148 opozičních i koaličních poslanců.

Zákon o státním rozpočtu podpořilo všech osm nezařazených poslanců, stejně jako straničtí rebelové včetně dlouhodobého kritika vládního návrhu Vlastimila Tlustého. Ministr Miroslav Kalousek sněmovně po hlasování poděkoval a dodal: „Je to zpráva pro investory, že v České republice je stabilita.“

Řada poslaneckých návrhů, které zákonodárci vznesli ve druhém čtení při takzvaném porcování medvěda, dnes neprošla. Například sociální demokrat Vítězslav Jandák neprosadil osm milionů korun na výstavbu mateřské školy v Suchdole nad Lužnicí. Návrh poslance KSČM Stanislava Grospiče na 100 milionů korun pro základní školu v Roztokách u Prahy označil ministr financí Kalousek za nehlasovatelný, protože snižoval vládní rozpočtovou rezervu pod zákonem danou mez.

Poslanci naopak schválili převod 100 milionů korun uvnitř rozpočtu ministerstva dopravy na zvýšení bezpečnosti silniční dopravy. Jejich podporu získal i návrh na největší přesměrování rozpočtových prostředků, se kterým přišel ministr práce Petr Nečas.

Miliardy státním zaměstnancům měly širokou podporu

Proti Nečasovu návrhu se podle očekávání postavil ministr financí Miroslav Kalousek, sedm jeho lidoveckých kolegů, sociální demokrat Petr Rafaj a nezařazený Miloš Melčák. Dalších 148 ze 192 přítomných poslanců návrh podpořilo.

Místo plánovaných pěti procent by si zaměstnanci veřejného sektoru mohli nominálně polepšit o 6,6 procenta. Záměr sněmovně minulý týden předložil ministr práce Petr Nečas (ODS). Podle něj by zvýšení mezd mělo lidem zmírnit dopady hospodářské krize.

Polovinu sumy na platy vezme vláda z peněz na dotace pro Státní fond dopravní infrastruktury, druhá polovina se promítne do kapitoly státního dluhu. Do platů se z celkových 2,7 miliardy má rozdělit 1,99 miliardy. Zbytek by měl plynout do odvodů.

Výsledný schodek je těžké odhadovat 

Opoziční i někteří koaliční poslanci rozpočet ostře kritizují, protože je podle nich postaven na nerealistickém odhadu hospodářského růstu, výsledný schodek proto podle nich bude větší než 38 miliard. Kalousek reagoval, že ekonomická krize postupuje rychleji než legislativní práce na rozpočtu. „Svou rychlostí překvapila ministerstvo financí i analytickou obec,“ dodává ekonom Jan Bureš z České spořitelny.

Podle Kalouska je proto nesmírně obtížné odhadovat konečný schodek, nacházíme se totiž v časech ekonomických turbulencí. S příjmovými výpadky do 15 miliard si však pomocí rozpočtových škrtů dokáže poradit, teprve při vyšších poklesech by podle Kalouska deficit vzrostl.

Střednědobý výdajový rámec nepřejde 1,2 procenta HDP

Poslanecká sněmovna dnes určila i horní hranici objemu peněz, které bude moci vláda utratit v letech 2010 a 2011. Takzvaný střednědobý výdajový rámec, který dnes poslanci schválili, tvoří celkové výdaje státního rozpočtu a státních fondů. Stát bude moci v roce 2010 ze svého rozpočtu i státních fondů utratit jeden bilion a 126,5 miliardy korun. O rok později to bude 1,171 bilionu korun. Sumy by měli odpovídat poměru 1,2 procenta k HDP, ač ten se vláda neodvažuje odhadovat. Ministr financí Kalousek nicméně ujistil, že rámce nepřekročí a půjde tak vstříc jednomu z Maastrichtských kritérií, které zapovídá státům překračovat 3 procenta HDP.

Státní rozpočet na rok 2009
Zdroj: ČT24