Inflací zdecimované Zimbabwe zavedlo bankovku v hodnotě 10 miliard

Harare - Zimbabwská centrální banka poslala do oběhu novou bankovku v hodnotě deseti miliard zimbabwských dolarů. Snaží se tak zmírnit zoufalý nedostatek hotovosti v zemi. Skutečná hodnota nové bankovky je však na černém trhu jen asi 20 amerických dolarů. Zimbabwe již delší dobu sužuje hyperinflace, v posledních měsících se k ní přidala ještě těžká politická a humanitární krize.

Kromě desetimiliardové bankovky vydala dnes zimbabwská centrální banka ještě bankovky v hodnotě jedné a pěti miliard místních dolarů. Navíc se rozhodla zvýšit i limit pro výběr hotovosti na 10 miliard zimbabwských dolarů.

„Zvýšení hranice pro výběr hotovosti zaručeně pracujícím velmi usnadní přístup k penězům,“ napsaly státem ovládané noviny The Herald. Předchozí podobná opatření však Zimbabwanům, kteří často musejí ve frontách před bankami trávit dlouhé hodiny, aby si získali dostatek peněz na nákup základních potravin, příliš úlev nepřinesla.

Podle oficiálních údajů inflace v Zimbabwe dosahuje 231 milionů procent, neoficiálně se ale odhaduje, že je až pětinásobně vyšší. Ceny zboží se v Zimbabwe každý den zdvojnásobují a hyperinflace nutí centrální banku vydávat stále nové a nové bankovky.

Desetimiliardovou bankovku již Zimbabwe jednou mělo. Pak se ale počátkem letošního srpna centrální banka rozhodla škrtnout v nominální hodnotě měny deset nul, což vrátilo do oběhu i některé mince, se kterými se Zimbabwané pro jejich zanedbatelnou hodnotu již dlouho nesetkávali. Skepse odborníků vůči tomuto opatření se však do puntíku naplnila, a tak se Zimbabwe opět vrací k desetimiliardové bankovce.

Zimbabwe bylo ještě na počátku 90. let prosperující ekonomikou. Ještě v roce 2001 vyváželo řadu zemědělských produktů. Dnes je naprosto závislá na dovozu potravin ze zahraničí.

Odborníci dávají vinu za neutěšenou situaci v zemi nedemokratickému prezidentovi Robertu Mugabemu. Situace v Zimbabwe se totiž začala drasticky zhoršovat krátce poté, co svojí politikou vyhnal ze země bílé farmáře.

Robert Mugabe
Zdroj: ČT24