Lotyšsko se dočká finanční pomoci z EU ve výši 3,1 miliardy eur

Brusel - Orgány Evropské unie (EU) schválily finanční pomoc ve výši až 3,1 miliardy eur (81,5 miliardy korun), která připadne finanční krizí zasaženému Lotyšsku. Jedná se o součást balíku 7,5 miliardy eur, který EU připravuje pro pobaltský stát ve spolupráci s Mezinárodním finančním fondem (MMF) a dalšími institucemi, jak v pátek sdělila Evropská komise.

Vedle MMF spolupráci na finanční pomoci přislíbila také Světová banka a Evropská banka pro rozvoj a obnovu. Z evropských států svým dílem přispějí hlavně skandinávské, ale také např. Česká republika, Polsko či Estonsko. Finanční pomoc bude podmíněna plněním dohodnutého programu ekonomické politiky, uvedla komise.

Lotyšsko je druhou členskou zemí unie po Maďarsku, která se z důvodu probíhající krize neobejde bez vnější pomoci. Pobaltská země upadla do recese a musela převzít druhou největší domácí banku. Lotyšská ekonomika, v minulých letech jedna z nejrychleji rostoucích v Evropě, utrpěla ve třetím čtvrtletí pokles o čtyři procenta a propad rozpočtových příjmů těžce zasáhl státní finance. V situaci výrazně rostoucího rozpočtového deficitu musela vláda převzít a sanovat banku Parex Bank, která se stala terčem hromadných výběrů vkladů.