Lotyšsko získalo od Mezinárodního měnového fondu 1,7 miliardy eur

Washington - Mezinárodní měnový fond dnes schválil poskytnutí finanční pomoci Lotyšsku v objemu 1,68 miliardy eur. Pomoc od MMF je součástí záchranného programu 7,5 miliardy eur, k němuž přispěla Evropská unie částkou 3,1 miliardy eur. Svým dílem k pomoci pobaltské zemi přispějí i skandinávské země, Česká republika, Polsko a Estonsko.

Lotyšsko se dostalo do potíží v důsledku globální finanční krize, která odhalila zranitelnost místní ekonomiky. „Léta neudržitelně vysokého ekonomického růstu a velkých deficitů platební bilance vedla k finanční a platební krizi,“ uvedl MMF. Dodal, že pomoc v rámci dohodnutého
ekonomického programu umožní Lotyšsku udržet pevný kurz domácí měny k euru, stabilizovat finanční sektor a obnovit důvěru střadatelů.

Lotyšsko je druhou členskou zemí unie po Maďarsku, která dostala v současné krizi záchranu z vnějšku. Maďarsku MMF minulý měsíc schválil pomoc 15,7 miliardy dolarů (292 miliard Kč) a celková pomoc pro tuto zemi včetně příspěvku EU přesáhla 25 miliard dolarů.

Pobaltská republika upadla do recese a její vláda musela převzít druhou největší domácí banku Parex Bank, která se stala terčem hromadných výběrů vkladů. Lotyšská ekonomika, v minulých letech jedna z nejrychleji rostoucích v Evropě, utrpěla ve třetím čtvrtletí pokles o čtyři procenta a
propad rozpočtových příjmů těžce zasáhl státní finance.