Spor Ruska a Ukrajiny o plyn se projevil v Česku

Praha - Největší tuzemský dodavatel plynu RWE Transgas zaznamenal zkrácení dnešní objednávky plynu o pět procent. Podle mluvčího společnosti Martina Chalupského nejde o významný pokles a podnik pokryje výpadek ze zásob nebo z norských zdrojů. Zákazníků se podle mluvčího omezení dodávek nedotkne. Česká republika se tak zařadila do skupiny zemí, na které dopadá spor Moskvy a Ukrajiny ohledně údajně nezaplacených faktur za plyn.

Ruský Gazprom přestal plyn dodávat Ukrajině na začátku ledna. V pátek oznámily mírný pokles tlaku v plynovodu vedoucím přes Ukrajinu také maďarská ropná a plynárenská společnost MOL a polské plynárenské podniky. Rumunský provozovatel plynovodu Transgas ohlásil náhlý pokles dodávek dokonce o 30 až 40 procent. V sobotu oznámilo pokles zásobování také Bulharsko. Mírné výkyvy hlásí také Slovensko.

RWE Transgas ohledně dnešního poklesu dodávek zatím nemá žádné bližší informace. Společnost objednává plyn formou takzvaných nominací pro každý den zvlášť, doplnil Chalupský. Zásobníky zemního plynu jsou v současnosti plné ze zhruba 80 procent, je v nich tedy více než dvě miliardy kubických metrů zemního plynu. To by podle Chalupského dokázalo uspokojit vyšší spotřebu v průběhu zimní topné sezony.

Řešení krize zatím zřejmě není v dohledu. Obě strany se obviňují z neochoty jednat. Po páteční návštěvě ukrajinské delegace v sobotu do České republiky jakožto předsednické země Evropské unie přijeli zástupci Gazpromu. Evropská unie spor považuje za obchodní a nehodlá jej rozhodovat, zároveň ale doufá v jeho brzké řešení.

ČR zatím nemá důvod ke znepokojení

Gazprom podle sobotního vyjádření vicepremiéra pro evropské záležitosti Alexandra Vondry českou vládu ujistil o tom, že závazky vůči odběratelům plynu jak v Evropské unii, tak v České republice musejí být dodrženy. Lidé v České republice proto nemají důvod ke znepokojení, zásobníky jsou plné, uvedl Vondra.

Mírné výkyvy v dodávkách plynu z Ukrajiny, které ale nezpůsobily žádné komplikace, dnes zaznamenali také na Slovensku. Mluvčí Slovenského plynárenského priemyslu (SPP) Dana Kršáková ale neupřesnila, o kolik procent byly dodávky nižší.

S Ruskem nebo bez něj

Evropská unie se svou závislost na dodávkách plynu z Ruska pokouší již delší dobu zmírnit. Sází proto například na nový plynovod Nabucco, který by měl přinést do Evropy ročně 30 miliard metrů krychlových plynu z oblasti Kaspického moře a Blízkého východu přes Turecko, Bulharsko, Rumunsko a Maďarsko do Rakouska.

Některé země, například Německo, ale připravují své vlastní projekty s Ruskem. Unie v Rusku získává zhruba čtvrtinu své spotřeby plynu. Česká závislost na ruském plynu je přitom mnohem vyšší, když do Česka z Ruska proudí 75 procent spotřeby zemního plynu. Zbytek připadá na Norsko.