Čínská ekonomika může do pěti let předstihnout eurozónu

Praha - Do pěti let předstihne Čína v podílu na světovém produktu současnou eurozónu. Vyplývá to z dnes zveřejněných výpočtů poradenské společnosti PricewaterhouseCoopers (PwC), podle kterých se tak Čína stane druhou největší ekonomikou světa. Lídrem by měly zůstat Spojené státy, jejich podíl se ale sníží na 19 procent z 21,3 procent v roce 2007. Výpočty PWC částečně potvrzuje i Organizace pro ekonomickou spolupráci a rozvoj (OECD), záležet ovšem bude také na dalším rozšiřování evropské měnové unie.

Ekonomové PwC rovněž očekávají, že i přes očekávaný prudký pokles ekonomického růstu mohou v podíle na celosvětovém HDP rozvíjející se ekonomiky do roku 2014 předběhnout ty vyspělé. Zatímco u významných světových ekonomik očekávají ekonomové letos pokles hospodářské aktivity, u velkých rozvojových ekonomik, jako je Čína nebo Indie, předpokládají pouze zpomalení růstu. „Ze střednědobého pohledu mají tyto země mnohem lepší výhled než vyspělé ekonomiky,“ uvádí PwC.

Hospodářský růst Číny a Indie by se podle odhadů PwC mohl letos snížit na pět až šest procent. Prudké zpomalení zřejmě čeká Rusko a Brazílii. „Tyto prognózy jsou poměrně dobré v porovnaní s očekávaným poklesem HDP o přibližně jedno procento a více v USA, Japonsku a v eurozóně. Ve Velké Británii se letos předpokládá pokles o téměř dvě procenta, čímž se dostane na dno tabulky zemí G7,“ předpokládá ekonom PwC John Hawksworth.

Podle dalších výpočtů PwC by měla v roce 2014 například Indie předstihnout Japonsko a podíl Velké Británie na celosvětovém HDP by měl klesnout z 3,3 procenta v roce 2007 na 2,9 procenta v roce 2014. Čína by měla předstihnout v podílu HDP eurozónu v jejím současném složení, do roku 2014 do ní však mohou vstoupit například Polsko či Česká republika, čímž by HDP eurozóny přerostlo to čínské.

Prognózy PwC potvrzuje i OECD, která dnes zhoršila výhled předních světových průmyslových a rozvíjejících se ekonomik, jejichž ukazatele nyní naznačují hluboké zpomalení. Ani rozvíjející se ekonomiky však nebudou mít na růžích ustláno. „Předstihové ukazatele OECD za listopad 2008 naznačují hluboké zpomalení v sedmi velkých ekonomikách, které nejsou členy OECD, zvláště v Číně, Indii a Rusku,“ uvádí organizace.

OECD
Zdroj: ČT24/Markéta Sandanusová