Plyn - hlavní téma řady politických schůzek, zejména Merkelové s Putinem

Berlín/Kyjev - Do Německa míří ruský premiér Vladimir Putin. Sejde se s německou kancléřkou Angelou Merkelovou. Hlavním tématem schůzky bude spor Ruska s Ukrajinou o dodávky plynu. Ten stále do zemí Evropské unie neproudí. Přispět ke shodě před víkendovou schůzkou Ukrajiny, Ruska a odběratelských zemí v Moskvě se budou snažit i v Kyjevě slovenský prezident Ivan Gašparovič, prezidenti Litvy a Polska a jejich ukrajinský protějšek Viktor Juščenko.

Plyn z Ruska stále neproudí. Na Balkánu mrznou, jinde berou ze zásob. Německá kancléřka Angela Merkelová považuje za nepřijatelné, aby evropské země dál trpěly kvůli sporu Ruska s Ukrajinou. „Německo nemá na příští roky k dodávkám alternativu. Smlouvy s Ruskem máme podepsané na 30 let,“ uvedla Merkelová.

Plynovou krizi probírala Merkelová ve čtvrtek také se svým britským protějškem Gordonem Brownem. Shodli se na tom, že členské země EU musí dovoz energetických surovin rozčlenit mezi více zdrojů a sázet hlavně na obnovitelné zdroje.

O urovnání sporu se bude snažit ještě v sobotu ruský předseda vlády Vladimir Putin s ukrajinskou premiérkou Julijí Tymošenkovou. Ve hře je navíc návrh ruského prezidenta Medveděva na svolání schůzky Ruska, Ukrajiny a všech zemí odebírajících ruský plyn. Putin zase navrhuje vytvoření mezinárodního konsorcia. To by pro Ukrajinu nakoupilo technický plyn, který udržuje tlak v plynovodech. Pro obnovení dodávek přes Ukrajinu by ho muselo být množství skoro 2 miliard metrů krychlových.

  • Práce při plynové krizi autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/624/62310.jpg
  • Ruská porada o plynu autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/624/62311.jpg