Krize zasáhne i účast na vídeňském plese v opeře

Vídeň - Hospodářská recese se promítne i na podobě tradičního plesu ve vídeňské opeře, pověstném symbolu vysokého životního luxusu a místa pro setkání vídeňské smetánky. Mnozí vrcholní manažeři rakouských bank a společností odmítli svou účast na letošním ročníku, který se bude konat 19. února. Většina lidí chápe tento fakt jako projev určité solidarity, někteří však tvrdí, že jde pouze o neupřímnou pózu.

Lístek do lože při vrcholné společenské události v Rakousku stojí v přepočtu necelých půl milionů korun a mnozí manažeři soudí, že by jejich účast na plese v nynějších dobách nepůsobila dobře. Účast již odmítli šéfové rakouské Reiffeisen i Erste bank, zřejmě nepřijde ani ředitel vídeňského rozhlasu a televize.

Svou účast ale přislíbil dřívější hlavní sponzor plesu, stavební podnikatel Richard Lugner, přezdívaný Vídeňany „mistr Malta“. On a jeho na efekt vybírané dámské průvodkyně se v uplynulých ročnících často postaraly o určitý nádech skandálnosti, která akci dodávala potřebného vzruchu.

Telefonát Marie Woodhamsové (zdroj: ČT24)

Hlavní organizátorka plesu Desire Treichlová-Stürgkhová vyjádřila málo pochopení pro trend odřeknout účast na špičkové události sezony kvůli krizi. „Tím se ekonomicky ničemu nepomůže, spíš naopak. Kadeřníci, lahůdkáři, restaurace dodávající pokrmy, ale třeba i krejčovské salony, které pro ples tradičně pracují, jen utrpí velké ztráty,“ říká. „Především je ale Ples v opeře vývěsním štítem Rakouska, který je pozorně vnímán ve světě,“ zdůraznila.