Alexander Lebeděv koupil za libru deník Evening Standard

Londýn - Ruský miliardář a bývalý agent KGB Alexander Lebeděv se stal novým majitelem londýnského večerníku Evening Standard. Nákup periodika s 182letou historií ho stál pouhou libru. S nestorem britského mediálního trhu převzal Lebeděv i jeho obrovské dluhy. Tamní média upozorňují, že je to poprvé, co se majitelem britského titulu stane člen rozvědky. Lebeděv vlastní i ruský deník Novaya Gazeta.

Lebeděv v rozhovoru pro konkurenční Guardian sám vzpomíná, jak v osmdesátých letech byl Evening Standard pravidelným společníkem jeho britské mise. „Vlastně jsem musel pročíst každé noviny,“ doplnil Lebeděv. „Už tehdy byl ale Standard hodnotným zdrojem informací od některých brilantních žurnalistů,“ vypíchl. Při oznamování obchodu vyloučil, že by se jakkoliv pokoušel prostřednictvím titulu ovlivňovat britskou politickou scénu. „Můj vliv bude blízko nule,“ uvedl.

Před vstupem na ostrovní mediální scénu musel Lebeděv řešit jeden nepříjemný incident, který se týkal jeho ruské investice v listu Novaya Gazeta. Spolu s partnerem Michailem Gorbačovem musel asistovat poodkrývání tajemství pondělní přestřelky ochránců lidských práv, která stála život novinářku tohoto plátku.

Komentář Ivana Kytky (zdroj: ČT24)

Kdo je Lebeděv?

Lebeděv je podle magazínu Forbes s majetkem 3,1 miliardy dolarů 358. nejbohatším člověkem planety. Je předsedou správní rady jedné z největších ruských bank National Reserve Bank, třetinovým majitelem ruských aerolinek Aeroflot, má vlastnický podíl v energetické společnosti Gazprom. Loni v září Lebeděv založil vlastní politickou stranu, Nezávislou demokratickou stranu Ruska, s programem ekonomických a právních reforem, usiluje o silnější roli parlamentu a svobodu tisku.