Banky z východní Evropy pošilhávají po likviditě eurozóny

Londýn - Mezinárodní banky působící ve střední a východní Evropě společně žádají Evropskou unii a Evropskou centrální banku o rozšíření svých opatření proti úvěrové krizi i na východoevropské země, které nejsou členy EU. Devítka bank včetně vlastníků českých ústavů Erste Bank, KBC, Société Générale a UniCredit požaduje, aby unijní orgány přispěly v regionu ke zmírnění nedostatku peněžní likvidity a k oživení půjček.

Šéf rakouské Raiffeisen International Herbert Stepic, který skupinu devíti bank zorganizoval, považuje za důležité, aby zásahy na podporu bank nebyly omezeny pouze na západní Evropu. Nečlenské země EU z východu Evropy, které bojovaly za přechod na tržní ekonomiku, by v nynější těžké situaci neměly být ponechány svému osudu, řekl Stepic.

Skupina nyní vystoupila, protože ekonomická situace se podle jejích zástupců zhoršila. Náklady na podporu těchto zemí by podle nich byly relativně umírněné ve srovnání s obřími sumami přislíbenými západoevropskými vládami tamním bankám. Bankéři chtějí hlavně ujištění, že v případě potíží jim bude poskytnuta pomoc, tak jako mají slíbené země eurozóny.

Reportáž o tlaku evropských bank (zdroj: ČT24)