Obamův záchranný plán v Kongresu poprvé narazil

Washington - Plány nového amerického prezidenta Baracka Obamy na oživení amerického hospodářství narážejí na první problémy. Přední republikáni v americkém Kongresu totiž hrozí, že pokud Obama nepřihlédne k jejich pozměňovacím návrhům, jeho balíček ve výši 825 miliard dolarů nepodpoří. Obamův sok v boji o prezidentské křeslo, republikánský senátor John McCain žádá, aby Obama namísto zvyšování výdajů snížil daně. Lídr republikánů ve Sněmovně reprezentantů si rovněž přeje v návrhu výrazané změny. Republikáni sice nemají sami o sobě dost hlasů, aby plán na záchranu ekonomiky odmítli, mohou ho však zdržovat.

Podle ekonoma Harvardovy univerzity Edwarda Glasera by se záchranný balíček měl orientovat především na daňové úlevy pro Američany s průměrnými a nižšími příjmy, na investice do infrastruktury a na finanční pomoc jednotlivým americkým státům. Daňové úlevy by sice motivovaly lidi k nacházení práce, není však jisté, zda by Američané více peněz ze své kapsy vložili zpět do ekonomiky. Stojí totiž tváří v tvář nejisté ekonomické budoucnosti a tuší, že současné obrovské federální výdaje stát v budoucnu vykompenzuje zvýšením daní.

Investice do infrastruktury sice Amerika potřebuje a v době zvýšené nezaměstnanosti nabídnou mnoha lidem kýžené pracovní místo, Glaeser však v rozhovoru pro deník Boston Globe upozorňuje, že investice musejí být plynulé a uvážlivé. Obává se, aby federální vláda nevyhodila stovky miliard dolarů za „mosty, které nikam nevedou“.

Pomoc některým státům by přišla vhod například v Massachusetts, kde musí být rozpočet ze zákona vyrovnaný. V době krize by tak bez federální pomoci musely některé státy krátit rozpočty například na vzdělání.

Obama bude muset dále rozhodnout několik dilemat. Odbory požadují v rámci krizových opatření vyšší platy a lepší zdravotní péči pro organizované zaměstnance. Proti tomu se však staví mocná obchodní lobby, přičemž o finanční injekci se hlásí po skomírajících automobilkách také američtí developeři. Velká část demokratů také požaduje, aby konkurzní soudci získali pravomoc refinancovat hypotéky neplatících občanů. Banky a hypoteční fimy se však svého výsadního práva nechtějí vzdát.

Objevily se také informace, že Spojené státy budou muset vynaložit další peníze na podporu svého finančního systému, protože kvůli hluboké recesi ekonomiky se bankám zvyšují ztráty. Potvrdil to dnes hlavní ekonomický poradce prezidenta Baracka Obamy Lawrence Summers. Američané zatím na tyto účely vyčlenili 700 miliard dolarů (asi 15,4 bilionu Kč), potřebu dalších prostředků pro finanční sektor již dříve potvrdila také předsedkyně americké Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová.